Branislav Zeljkovic Press 1

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će tokom ove sedmice biti završena procedura nabavke vakcine protiv virusa korona, te da će vakcine u Srpsku dolaziti sukcesivno, što će olakšati sam proces vakcinacije, ali i skladištenje vakcina.

Zeljković je naveo da će trenutna količina vakcina koja je iz Rusije stigla na sarajevski aerodrom biti prije svega upotrijebljena za analizu u kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, da bi naredni veći kontingent vakcina koji bude došao bio automatski upućen u zdravstvene ustanove, da bi se moglo pristupiti vakcinaciji.

Prema njegovim riječima, očekuje se da u februaru stigne prvih 200.000 doza, a u martu drugih 200.000 doza, da bi se tako omogućilo da osobe koje su primile prvu dozu vakcine “sputnjik ve”, nakon 21 dana prime drugu dozu i budu dugotrajno zaštićene.

On je naveo da će sljedeće sedmice biti organizovana obuka zdravstvenih radnika zdravstvenih ustanova, prije svega primarnog nivoa, a zatim i sekundarnog, koje su odredile svoje predstavnike.

– Na taj način ćemo obučiti trenere i te osobe će biti nosioci edukacije u svojim zdravstvenim ustanovama kada je riječ o vakcinaciji. Tako ćemo ubrzati edukaciju zdravstvenih radnika – rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je napomenuo da će prve doze vakcina koje budu došle u većoj količini biti usmjerene za vakcinaciju zdravstvenih radnika i prioritetnih kategorija u skladu sa planom vakcinacije.

– Plan vakcinacije je živ organizam i molimo građane za strpljenje, jer nam je prvenstveno cilj da zaštitimo one kategorije koje imaju najveću mogućnost za razvijanje teške kliničke slike i medicinske radnike koji brinu o njima – rekao je Zeljković.

On je dodao i da je u toku obezbjeđivanje potrošnog materijala za vakcinaciju, da bi svaka zdravstvena ustanova spremno dočekala određene količine vakcine i pristupila vakcinaciji.

– Institut će pripremiti i metodološko uputstvo na koji način se primjenjuje vakcina, te kako se aplicira i kako se nakon toga prati osoba postvakcinalno – rekao je Zeljković.

On je pojasnio i da prijave građana za vakcinaciju ne zavise od dolaska vakcine, te da će vjerovatno ranije biti organizovane, kako bi se mogli planirati termini u budućnosti.

– Početak vakcinacije građana očekuje se onog trenutka kada u Srpsku dođe kontingent od 200.000 doza za 100.000 osoba, te će u tom momentu krenuti masovna vakcinacija – rekao je Zeljković.

On je pozvao građane da se za svaku nedoumicu koju budu imali u vezi sa vakcinom obrate Institutu, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske, ili u zdravstvene ustanove, jer će tu dobiti adekvatnu informaciju.