Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić dobio je ponudu da se pridruži novoj političkoj partiji čiji će predsednik biti Senad Šepić, saznaje “EuroBlic”.Novoj partiji će, kako saznajemo, sigurno pristupiti sedam nezavisnih načelnika opština iz FBiH, predvođenih aktuelnim gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, kao i nezavisni poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović.

“EuroBlic” je, podsećamo, pre skoro dva meseca objavio da trojica izbačenih SDA-ovaca, Šepić, Ahmetović i Sokolović, zajedno sa grupom nezavisnih načelnika opština iz FBiH, univerzitetskih profesora i javnih ličnosti iz tog entiteta, nameravaju da formiraju novu partiju čija je ambicija da se predstavi kao proevropska alternativa postojećim političkim strankama.

Tada smo objavili i da osnivači nove partije planiraju da u svoje redove privuku što veći broj uglednih Srba iz RS, kao i Hrvata iz zapadne Hercegovine kako bi nova stranka dobila “opštebosanski” karakter.Prema tvrdnjama naših izvora, ministar bezbednosti BiH, koji se, inače, i dalje vodi u članstvu SDS iako već dugo odbija da se pojavi na sednicama organa stranke, do kraja ovog meseca trebalo bi da prelomi da li će preći u Šepićevu partiju.

– Iako još nije bilo zvaničnih pregovora, ljudi iz inicijativnog odbora nove političke partije, koja bi svoju osnivačku skupštinu trebalo da održi krajem jula, nedavno su razgovarali s Mektićem i ponudili mu da im se pridruži. Na Mektićev odgovor i dalje se čeka – otkrivaju naši sagovornici.

“EuroBlic” je o tome juče pokušao da razgovara s ministrom bezbednosti BiH, ali se on nije javljao na telefon. Kasnije nam je SMS porukom saopštio da se nalazi na odmoru.

Proevropska stranka

Međutim, na naše pitanje da li je tačno da je od osnivača nove političke opcije u BiH dobio ponudu da im se pridruži, Mektić nije odgovorio.

– Još nije definitivno utvrđeno kako će se nova stranka zvati, ali je sigurno da će svojim imenom i programom pokušati da se javnosti i biračima predstavi kao proevropski pokret i nešto novo na političkoj sceni. Osim trojice bivših SDA-ovaca, u vrhu nove stranke sigurno će biti i aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, ali i bivši šef HDZ 1990 Martin Raguž. Eventualni ulazak Dragana Mektića u tu priču, kao i još nekih poznatih nestranačkih ličnosti iz RS, predstavljao bi veliki plus u nastojanjima nove partije da se predstavi kao pokret koji podjednako računa na glasove iz oba entiteta – ističu naši izvori.

Jedan od osnivača nove partije Sadik Ahmetović za “EuroBlic” nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje tvrdnje da je ministar bezbednosti BiH jedno od mogućih pojačanja u njihovim redovima.

– Mektićevi stavovi o brojnim političkim i ekonomskim temama poklapaju se sa našim stavovima. Nismo razgovarali o toj temi, tako da zaista ne znam kakvi su njegovi planovi – kaže Ahmetović.

Vasić: Verujem Mektiću

Potpredsednik SDS i predsednik opštinskog odbora te stranke u Prnjavoru Nemanja Vasić, čiji je Dragan Mektić i dalje formalni član, kaže da ne veruje da će aktuelni ministar bezbednosti BiH okrenuti leđa SDS i pristupiti nekoj drugoj političkoj partiji.

– Ne mogu da verujem u mogućnost da Mektić napusti stranku i pokret u se nalazi od prvog dana. Smatram da se radi o najobičnijim spekulacijama – ističe Vasić.

Vezane objave