Booking.com

Nakon što je Kolegij ureda v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva poslao pismo Vijeću ministara u VSTV-u zbog izjava ministra sigurnosti Dragana Mektića o radu Tužilaštva BiH, reagirao je i Mektić koji je poručio da ne vrši nikakav pritisak na pravosudne institucije, ali da Tužilaštvo ne radi kako treba.Mektić je kazao kako Tužilaštvo nema nijedne ozbiljne presude kada je u pitanju korupcija.

“Danima pozivam da se oglase na kritike koje im upućujem. Pratim reakcije Tužilaštva i uvijek kada se brane kažu ‘kolegij ureda’, uvijek se zaštite na taj način. A kada je nešto dobro onda se tužilac sam hvali. Kriju se iza institucije kolegija tužilaca. Zašto u Tužilaštvu nema borbe protiv organiziranog kriminala, pozivam glavnu tužiteljicu neka odgovori. Nemaju nijedne ozbiljne presude kada je u pitanju korupcija”, kazao je Mektić.

Poručio je kako ne napada nezavisnost Tužilaštva BiH, ali da je apsurdno da ta institucija nikome ne polaže račune.

“Pozivam ih da rade i da građanima odgovore zašto se ključni predmeti odugovlače. To su predmeti poput slučaja Pandora, Bobar banka, Pavlović banka ili Muehlbauer. Oni ne mogu ništa da završe, a ja samo tražim pravosnažne presude za korupciju. Tužilaštvo utječe na mene, prikupljaju podatke o besmislenim stvarima o meni, kako ja ušutio o nekim aferama, ali neka izađu i demantuju ono što ja govorim.”, istakao je Mektić.

Mektić je ipak pohvalio Tužilaštvo KS u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Mektić je poručio da on uopće ne vrši politički pritisak na rad pravosuđa, već da samo želi transparentan rad Tužilaštva.

“Ako su opredjeljeni da časno i pošteno rade u borbi protiv korupcije, onda im ni politika ne može ništa. Ipak, želim reći da korupcije i kriminala u pravosudnim institucijama ima, a to su pokazali nedavni primjeri kada su sudije ili tužioci upetljani u određene afere”.

Na kraju je poručio da i dalje ostaje pri tvrdnji da se tender za izradu dokumenata u IDDEEA-i namješta, jer trenutno samo jedna kompanija iz može ispuniti uslove koji se traže u tenderu.

Vezane objave