Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za i pomorske analize i prognoze DHMZ, sezonska prognoza za zimu ukazuje na najvjerovatnije pozitivno odstupanje temperature od višegodišnjeg prosjeka, odnosno na zimu topliju od uobičajenog ili najmanje prosječno toplu.

Kažu da je šansa da se ovakva prognoza ostvari srazmjerno velika.

– Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je srazmjerno velika. Ako posamtramo sezonu po mjesecima, veća vjerovatnoća pozitivnog odstupanja temperature od srednjega u Dalmaciji, i to u januaru i februaru. Iako se uopšteno očekuje toplija zima od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih perioda tokom kojih, uz prodore hladnog vazduha, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru – piše DHMZ.

Što se tiče padavina, tu je puno teže prognozirati.

– Kod prognoze količine oborine na sezonskoj skali svakako treba naglasiti da je ta prognoza mnogo složenija od prognoze temperature, pa je i njena pouzdanost za duži period manja. Za ovu zimu nema izraženog signala za veće odstupanje količine padavina od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerovatnoću ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina padavina oko uobičajene – kažu iz DHMZ, prenosi Index.

– Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, postoji vjerovatnoća za količinu padavina veću od uobičajene u januaru i februaru, i to uglavnom u Dalmaciji. Pritom treba naglasiti da se u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip padavina (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu). Isto tako valja imati na umu da se tokom sezone mogu minjenjati periodi s manjkom padavina s kraćim periodima kada su lokalno moguća izraženije padavine, dakle obilnija kiša ili snijeg – dodaju.

– Na kraju treba naglasiti da, uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i izvještaje i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, posebno kada je u pitanju vrsta padavina ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine padavina, kiša koja se smrzava na tlu te nagla i izražena zahlađenja) – kažu.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Evropu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike, dodaju na kraju.
Što je sezonska prognoza?

Na kraju su pojasnili šta je tačno sezonska prognoza.

– Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Službe za i pomorske analize i prognoze DHMZ ponajprije se odnosi na podatke dobijene računarskim modelom za dugoročnu prognozu, koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Ejropskog centra za srednjoročne prognoze (ECMWF), čije je sjedište u Readingu, u Velikoj Britaniji – kažu.

– U obzir se uzimaju i dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi iz Velike Britanije (Met Office), Francuske (Meteo France), Italije (CMCC), Njemačke (DWD), SAD (IRI, International Research Institute for Climate and Society, University of Columbia; CPC, NOAA) i Japana (JAMSTEC – Japanska meteorološka agencija) te servisa C3S (The Copernicus Climate Change Service) u kojem su produkti svih navedenih modela objedinjeni – dodaju.

Vezane objave