Migrant koji se utopio u Drini ukopan je prije dva na Gradskom groblju Bratunac. Efendija Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bratunac, je kako nije mogla biti obavljena dženaza, jer nije poznat identitet stradalog.
Efendija Hodžić je naglasio da se migrant nije utopio u utorak kako je ranije pisano.

“Taj se čovjek utopio prije 20 dana, a pronađen je prije 15. Nakon toga je tijelo prebačeno u Bijeljinu gdje je obavljena obdukcija i utvrđeno je samo to da je azijskog porijekla”, dodao je.

Prema Zakonu RS-a ukop osobe se vrši na području gdje je utopljen te su tako odlučili da ga ukopaju na Gradskom groblju u Bratuncu s obzirom na to, kako nam je efendija, da nisu naišli na razumijevanje nadležnih institucija kojima su se obraćali za pomoć.

“Obavijestili smo naše pretpostavljene u Tuzli i Sarajevu, ali to je sve trajalo sedam dana. Također, svi su nam sugerisali da tražimo savjet od nadležnih šta da uradimo i mnogo smo razočarani jer smo kontaktirali i Vijeće ministara BiH, svi su prebacivali nadležnosti, a u Ministarstvu sigurnosti BiH su nam rekli da postupimo kako mislimo da je najbolje”, rekao je.

S obzirom na to da je tijelo bilo u fazi raspadanja, efendija je istakao da su morali brzo reagovati te su tako postupili prema Zakonu RS-a i migranta ukopali na području Bratunca.

“Obratili smo se i policiji i oni su poslali i zahtjev za DNK identitet te će tako svi koji budu tražili stradalog to moći uraditi na osnovu nalaza krvi, jer će ti podaci biti pohranjeni”, je efendija Hodžić.

S obzirom na to da je riječ o osobi za sada nepoznatog identiteta, efendija je za kraj razgovora naveo da dženaza može biti naknadno obavljena ukoliko se potvrdi da je riječ o migrantu muslimanu.

Vezane objave