U Miljevini će na Bogojavljenje, u utorak 19. januara, prvi put biti održano plivanje za Časni krst, što je ujedno i prvi put na području opštine , bar u novijoj istoriji, da se održava ova neobična svetkovina u čast Isusovog krštenja.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Bistrici organizuju Crkvena opština Miljevina i omladina iz tog naselja.

Sveštenik Ljupko Medojević je Radio Foči da će nakon liturgije, koja će se u Hramu Svetog Ilije služiti u 9,00 časova, i osvećenja bogojavljenske vodice, u 12,30 krenuti litija kroz Miljevinu.

Litija će voditi do obale Bistrice, oko kilometar i po uzvodno od naselja, do mjesta gdje je pristupačan prilaz rijeci, a i dubina vode odgovarajuća.

„Do sada se prijavilo više od 30 učesnika iz Miljevine i Foče, među kojima ima i studenata iz drugih gradova“, je Medojević.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst je pravoslavni običaj kupanja u rijeci na dan kada Crkva slavi uspomenu na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan, kada se Bog otkrio kao Otac, Sin i Sveti Duh, čime je objavljena tajna Svete Trojice.

Od samog takmičenja, koje je u drugom planu,odnosno od toga ko će prvi doplivati do Časnog krsta, mnogo je važnije samo u rijeci na dan kada se iznova Svetim Duhom osvećuje sama priroda svih voda.

Radio

Vezane objave