Crna Gora beleži povećanje priliva migranata u poslednjih deset meseci, a ako se takav trend nastavi, moguće su i nepopularne mere, pa i postavljanje žičanih ograda prenela je RTCG.Načelnik Odseka za nadzor državne granice, Vojislav Dragović, kaže da postoji mogućnost da se u određenim slučajevima, u određenom povećanju broja migranata, mimo redovnih granica, pribegne za postavljanjem žičanih ograda na ugroženim pravcima.

Upravo je mađarska vlada ranije najavila da će, za slučaj migrantske krize, donirati Crnoj Gori bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice. A u odnosu na trenutnu situaciju, važan faktor je sporazum o readmisiji sa Albanijom.Imamo nerazumevanje u pogledu vraćanja tih osoba, oni se pravdaju često da u pogledu dokumentacije za ta lica, kada ih mi nađemo, da ne postoje dokazi da su oni bili na teritoriji Albanije“, kaže Dragović.A uz talas migranata dolazi i problem njihovog krijumčarenja. Tome, kaže Dragović, svedoči i poslednji slučaj, kada je koja je krijumčarila migrante, koje je preuzeo u Tirani, preveo ilegalno, pored graničnog prelaza Sukobin i krenuo prema Herceg Novom.

„Negde na potezu između Ulcinja i Bara je dubinskom kontrolom, koju radimo sa ljudima i u uniformi i u civilu, lišeno slobode, su dalje procesuirani“, kaže Dragović.

Tanjug

Vezane objave