Crnogorski predsednik Milo Ðukanović ponovio je da Srpska pravoslavna crkva sa svoje tri prekogranične eparhije, od ukupno četiri koliko ih ima u Crnoj Gori, čuva infrastrukturu “ Srbije, te da je to više politička nego verska organizacija.

– Dakle sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor ” Srbije” i na taj način potcrtava ono što je njena misija – je Ðukanović za sarajevsku N1 tv.

– U duhu onoga što je kontinuirano delovanje Srpske pravoslavne crkve i njihovo poimanje crnogorskog nacionalnog identiteta da Crnogorci ne postoje kao nacija, ne Crnogorska pravoslavna crkva, da nema crnogorskog identiteta, da je nezavisna Crna Gora prolazna tvorevina i rezultat eto nekih nezrelih ljudi koji su se poigravali, ali će vremenom doći sve na svoje jer je to u skladu sa njihovim osnovnim načelom – a to je da su države prolazna, a crkva je starija od svih – naveo je Ðukanović.

Crkva je, kazao je, ta koja upravlja procesima, a njena misija je da, “kada državne politike naprave grešku, a po njima je nezavisnost Crne Gore greška, greška Srbije koja je to dozvolila, tu je crkva da to vremenom ispravi”.

Upitan kakav je uloga mitropolita Amfilohija u tome, Ðukanović kaže da je njegova uloga onakva kakva može da bude uloga “čoveka koji se nalazi na važnom mestu u hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve” i čija je matrica delovanja kakvom je opisao.
– Manje je verska nego politička organizacija. Bavi se više političkim nego verskim pitanjima. On ima ulogu, dosta je tokom perioda doprinio jačanju Srpske pravoslavne crkve”, kazao je i dodao:

– Bilo je tu i svetlih trenutaka. Podržao je demokratske promene u Srbiji, otklonio je crnogorske državne politike od Miloševićeve politike. Bio je suzdržane pozicije uoči referenduma 2006. godine mada znam da je njegov stav duboko protiv nezavisnosti Crne Gore. Nakon toga se kontinuirano ispoljavala njegova misija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Tanjug
|

Vezane objave