312490 Antena M Copy F

Režim Mila Đukanovića izgubio je svaki dodir sa realnošću, a kolika panika je zavladala među Milogorcima pokazuju i objave na portalu Antena M koje pozivaju „crnogorce“ da se organizuju i spreče srpske litije po gradovima Montenegra! I ne samo to, u svom „ludilu“ portal ovim objavama poziva na bratoubilački rat…

Da nije smešno, bilo bi žalosno, jer u litijama učestvuje i ogroman broj onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci, ali ne pristaju na otimačinu svetinja! Litije koje već mjesec krstare Crnom Gorom, u organizaciji SPC, ikonografija u kojoj dominiraju srpske trobojke sa „ocilima“, kao i prateći sadržaji: skandiranje Srbiji, ispisivanje grafita mržnje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi, agresivno krečenje pogodnih površina po dizajnu sultanu Mahmuda II… počinju da izazivaju revolt i reakcije na crnogorskoj strani.Internetom sve frekventnije kruže pozivi na samoorganizovanje, izlazak na ulice i pokazivanje da Crnu Goru ima ko da brani od onih koji, pod firmom „zaštite svetinja“ i zahtjeva za ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zapravo, hoće reprizu 1918.Prvi iskaz takvoga raspoloženja imali smo nedavno u Prijestonici, uz poruku da „na Cetinje nema šetnje“!

Navijačke grupe koje okupljaju „tvrdo“ crnogorski orijentisanu omladinu naročito je isprovociralo višestruko skrnavljenje murala sa likom Krsta Popovića. Svaki put iznova mural je popravljen i danas blista kao iskaz poštovanja svim borcima „za pravo, čast i slobodu Crne Gore“.

Natjerani bezobrazlukom skrnavitelja, mladići koji su mural oslikali organizovali su redovne patrole i čuvaju ga od onih koji pod okriljem mraka posipaju bijelu i plavu farbu preko lica Krsta Popovića. Jasno je da postoji mogućnost incidenta i da se neki naredni susret ne mora završiti kao što je ovaj na snimku koji kruži internetom. Krsto Popović je (prim. aut.) bio jedan od vođa takozvane božićne pobune 1919. Pobegao je u Italiju, al mi je posle molbe Kralj Aleksandr Karađorđević dozuvolio povaratak u Crnu Goru. Izjašnjavao se kao Srbin, a tokom Drugog svetskokg rata organizovao je novi zelenaški pokret koji je bio u sukobu sa Ravnogorcima. Ubili su ga kumunisti 1947. godine. Pokret koji je izrodio Mila Đukanovića i koji je decenijama bio veran toj ideologiji! U razgovorima sa ljudima koji stoje iza poziva na okupljanje suverenista, jasno je da njihov revolt raste, ali da još uvijek imaju vjeru u sposobnost državnih institucija da novi talas propagandnog „bijelog terora“ drže pod kontrolom. Još je, međutim, jasnije da njihovo nestrpljenje i potreba da pokažu da su tu, raste upravo proporcionalno bahatosti onih koji farbom i riječju potiru sve crnogorsko.

Vezane objave