Mitropolit Amfilohije obavestio je premijera Duška Markovića o članovima tima za nastavak dijaloga na ekspertskom nivou o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti i izrazio zabrinutost zbog, kako kaže, činjenice da je diskriminatorski Zakon o da razgovaraju, već počeo da se sprovodi.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske /MCP/ mitropolit ističe da pritom ima u vidu obraćanje javnosti Uprave za imovinu koja prejudicira ishode tih postupaka, kao i da se već sprovode represivne mere prema sveštenstvu i monaštvu.

„Takođe, ne izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu delatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine“, naveo je mitropolit.

Ukazao je da to nije dobra atmosfera za razgovor, te da se nada da će sa svoje strane Marković učiniti sve potrebno da spreči nastavak takvog zaoštravanja sa strane države.

„Bog nam je svedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju“, poručio je Amfilohije.

On je Markoviću zamerio da je prošlo dosta vremena od njihovog prethodnog susreta do sastanka, koji će biti održan 11. marta.

U pismu upućenom Markoviću Amfilohije kaže da je MCP ranije očekivala poziv za nastavak dijaloga, te podseća da je prošlo četiri sedmice od njihovog susreta, što je, kako kaže, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period.

Markovića je obavestio da je odlukom saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine: protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije i članovi Pravnog saveta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke advokat Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

Oni imaju nadležnost da sa timom vlade vode stručne pregovore o predmetnom Zakonu s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savet, naveo je mitropolit i dodao da je prihvaćen predloženi termin za sastanak eksperata.

Vezane objave