Booking.com

Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić izvršio je smotru jedinice Oružanih snaga angažovanih u operaciji podrške miru „Odlučna podrška“ u Afganistanu. Ivanić je čestitao oficirima, podoficirima i vojnicima Dan OS i zahvalio im za snažnu ulogu u očuvanju mira u Afganistanu.

i odgovornost kojima djelujete svjedoči o visokom nivou profesionalne pripremlјenosti. Sve to pokazuje da ste istinski ambasadori svoje zemlјe – rekao je Ivanić u obraćanju pripadnicima OS u Afganistanu.

Predsjedavajući Predsjedništva obavijestio je pripadnike OS da je Predsjedništvo usaglasilo dokument „Pregled odbrane“, koji bi trebalo da dovede do bolјe opremlјenosti Oružanih snaga , ali i bolјeg standarda njenih pripadnika.

Pripadnike Oružanih snaga pozdravili su i zamjenik ministra odbrane Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga general-pukovnik Anto Jeleč. Svečanosti obilјežavanja Dana OS prisustvovali su predstavnici vojski zemalјa koje učestvuju u operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu.

Na svečanosti je govorio i komandant vojne baze u Bagramu general-major John Thompson (SAD), koji je izrazio zahvalnost pripadnicima OS i istakao njihovu visoku profesionalnost i odgovornost u radu.

U operaciji podrške miru „Odlučna podrška“ u Afganistanu prisutno je 55 pripadnika kontingenta Oružanih snaga . U vojnoj bazi Bagram nalaze se 3 oficira, 10 podoficira i 32 vojnika, od kojih su 3 žene, te 10 pripadnika (8 oficira i dva podoficira) u bazi Mazar Sharif na sjeveru Afganistana. U okviru posjete, predsjedavajući Ivanić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga general-pukovnik Anto Jeleč razgovarali su prethodno u Kabulu s komandantom misije „Odlučna podrška“, generalom Johnom Nicolsonom.

General Nicolson informisao je Ivanića i general-pukovnika Jeleča o jačanju afganistanskih oružanih snaga koje se bore za stabilizaciju stanja u svojoj zemlјi. Zahvalio je za učešće u operaciji podrške miru u Afganistanu, naglasivši da time šalјe pozitivnu poruku.

Predsjedavajući Ivanić i delegacija razgovarali su i s general-majorom Johnom Thompsonom, komandantom vojne baze u Bagramu u okviru koje djeluje OS , koji je istakao izuzetnu profesionalnost naše jedinice. General-major Thompson rekao je da su pripadnici Oružanih snaga , osim što su se dobro uklopili, i te kako pomogli i vojnicima iz drugih zemalјa, zbog čega im duguju veliku zahvalnost.

U delegaciji , koja od juče boravi u Islamskoj Republici Afganistan su, osim predsjedavajućeg Predsjedništva dr. Mladena Ivanića, i zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva Igor Planinić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Selmo Cikotić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Zoran Đerić, te načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga general-pukovnik Anto Jeleč.

Vezane objave