Mokra Gora, kod Užica, proglašeno je za najbolje turističko selo na svetu.

Odluku o tome, kako se navodi na sajtu Grada Užica, danas je donela Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO).

Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, što je, kako je saopštio Grad Užice, „jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti“.

„Ovo svetski značajno priznanje doprineće da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice, zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti“, navodi se u saopštenju Grada Užica.

Dalje se dodaje da „biti izabran za najbolje turističko selo sveta je vrhunski uspeh sela Mokra Gora, Turističe organizacije Užice, Grada Užica i Srbije“.

Osim Mokre Gore, uz podršku države i TO Srbije, za to priznanje su konkurisali još dva sela iz Srbije – Gostilje na Zlatiboru i Tršić kod Loznice.

Mokra Gora je stekla svetsku popularnost „Šarganskom osmicom“, obnovljenom prugom uskog koloseka, a kasnije i etno-kompleksom Drvengrad, na brdu Mećavnik, koji je izgradio reditelj Emir Kusturica, a u kome se godinama organizuju Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ i drugi kulturni sadržaji.