Booking.com

Prazničnim jutrenjem i Svetom liturgijom, na praznik prepodobne majke Paraskeve, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, proslavljena je ova divna svetiteljka.
Sveta Petka, je srpskog porjekla i rođena je u Epilatu od znamenitih roditelja, a od najranijeg djetinjstva vaspitana je u pobožnosti i vjeri pravoslavnoj. Slušajući na molitvi riječi Spasitelja: „Ko hoće da ide zamnom, neka se odriče sebe i uzme krst svoj i za mnom ide“, Petka je već kao sedmogodišnja djevojčica odlučila da posluša i ispuni riječi Gospoda Isusa Hrista.
Sveta Petka je najprije otišla u Carigrad a u Jordansku pustinju gdje je sa postom i molitvom živjela do kraja ovozemnog života. Njeni podvizi i iskušenja koja je pobjedila su samo Bogu. Pred kraj svoga zemnog života anđeo Gospodnji je uputio da se vrati u rodno mjesto. Sahranjena je van groblja, ali je njeno netruležno tijelo otkriveno i svete mošti najprije čuvane u rodnom gradu, zatim u Carigradu, pa Beogradu, ponovo u Carigradu, a danas se nalaze u Rumuniji u gradu Jaši. Svoj život posvetila je Bogu i ispunjenju zavjeta, a Bog je zato proslavio, jer oni koji proslavljaju Boga bivaju proslavljeni. Sveta Petka je u narodu omiljena svetiteljka. Mnogi polažu zavjete, mnogi joj se obraćaju u nevoljama, iskušenjima i bolestima, neki je proslavljaju kao Krsnu i zavjetnu slavu, a posebno se ovoj svetiteljki mole pravoslavne srpskinje.
Posle Presvete Bogorodice, majke srpkinje se najčešće mole prepodobnoj majci Paraskevi, da im čuva djecu, da im bude zaštitnica od vidljivih i nevidljivih neprijatelja i da ih izbavi od svakoga zla.
Ovoj divnoj svetiteljki posvećeni su mnogi hramovi, izvori sa svetom vodicom, a njene česne mošti nalaze se u mnogim hramovima. Prepodobna mati Paraskeva, Sveta Petka je poštovana i u Čajniču, gdje pobožni vjernici daju zavjete, a na današnjoj Svetoj liturgiji su se pričestili i molili Gospodu Bogu i Svetoj Petki, pred Čudotvornom ikonom Majke čajničke Krasnice.

Vezane objave