Policija u BiH već peti dan traga za Banjalučaninom nastanjenim u Konjicu Edinu Gačiću (43) za kojeg se sumnja da je u ponedeljak u prodavnici u mestu Podorašac vatrenim i hladnim oružjem ubio Suada S. (39), vlasnika jedne prodavnice

Policijska uprava Konjic saopštila je da je Edin Gačić “veoma opasna osoba”.

“Reč je o od ranije osuđivanom višestrukom ubici, naoružanom i opasnom. Edin Gačić je visine oko 180 cm, mršavije telesne građe, poslednji put viđen u tamno plavoj jakni, svetlim somotskim pantalonama, smeđoj pletenoj kapi i nosio je dioptrijske naočare”, navode iz MUP-a HNK.

“Molimo javnost da, ukoliko raspolaže bilo kakvim informacijama o istom, obavesti najbližu policijsku stanicu”, stoji u saopštenju.

Novinari Dnevnog avaza posetili su Brđane, gde je živeo Gačić. Ulazna vrata koja vode u prizemlje njegove kuće na kraju sela bila su širom otvorena, iako tu policije nije bilo. Vrata koja vode na sprat kuće bila su zabarikadirana daskama i metlom. U neposrednoj blizini Gačićeve kuće s porodicom živi Safet Prguda, koji je jedini bio spreman govoriti za medije.

-Čuo sam da je tek izašao iz zatvora i da nije psihički stabilna osoba. Nije mi bilo svejedno da takva živi u mom komšiluku, ali šta sam mogao, svako ima pravo da kupi nekretninu i nastani se gde želi. Mogu vam reći da nismo zadovoljni radom policije. Evo, kao što vidite, njih u selu nema, samo se provozaju i odu, a mi opet ostanemo sami – rekao je Prguda.

Ostali meštani uglavnom su zaključani i nikome ne otvaraju. Tek jedna žena, koja je tražila da ostane anonimna, ispričala nam je da ne spava otkako je čula šta se dogodilo sa Sultanićem te se boji za porodicu i sebe. Ni ona nije zadovoljna, jer primeti da tek po jedan policijski auto dnevno prođe kroz selo.

– Lakše bi mi bilo da ima više policije u selu. Ovo je strašno – rekla je zabrinuto.

Konjičane je najviše uplašila nezvanična priča koja se uveliko pronosi, da je Gačić, navodno, odranije imao spisak koje namerava da likvidira. Za razliku od meštana, u policiji tvrde da su non-stop na terenu. Izvor blizak istrazi rekao je kako se vrši detaljna pretraga šume iznad sela Brđani i Podorašca te pećina i lovačke kuće, kao i starih železničkih tunela kojima je nekada vozio „Ćiro“.

– Ne isključujemo ni mogućnost da je ubica pobegao vozom sa stanice u Brđanima koja je slabo kontrolisana – rekao je izvor.

Inače, policija Hercegovačko-neretvanskog kantona podigla je juče na viši nivo potragu za odbeglim Gačićem, na terenu je dovoljan broj policajaca, a dobijena je i specijalna oprema, rekao je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

-Koristimo sofisticiranu opremu koju smo dobili od drugih agencija. Naša jedinica za posebne namene je takođe u Konjicu. Postupa se oprezno, jer je reč o opasnoj i naoružanoj osobi. Potragu otežava činjenica da se na tom terenu nalazi veliki broj napuštenih kuća i objekata – rekao je Marić. Iz MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona mole javnost da, ukoliko raspolaže bilo kakvim informacijama obavesti najbližu policijsku stanicu.

Podsetimo, Gačić je bio pripadnik zloglasnog odreda “El mudžahedin”, a pre ovoga počinio je još dva ubistva. meseci po završetku rata u BiH ubio je saborca iz odreda “El mudžahedin” Ismeta Gunića. Osuđen je na osam zatvora, a kada je izdržao više od dve trećine kazne, Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica. Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora. Tada je navodno kupio kuću i nastanio se u konjičkom selu Brđani, jer je još kao maloletnik bio u ratu na području Konjica.

Vezane objave