U lozničkom drevnom hramu, posvećenom Pokrovu Presvete Bogorodice, kršten je Iranac Muhamed Barhordari, koji je, nakon tog čina, dobio ime Mihailo, pošto je krštenje bilo na dan prepodobnog Mihaila.

Sada Mihailo (46), po zanimanju arheolog, kako kaže, došao je u Srbiju pre sedam meseci, sa suprugom Atusom. Mnogo mu se svidela naša zemlja, običaji, ljudi. Hrišćanstvo je mnogo ranije zavoleo, ali zato što je hteo da praktikuje tu veru, sa protestantima u Iranu koje je upoznao, odležao je u svojoj zemlji godinu dana robije. Supruga i on su, kako veli, u traganju za slobodama, stigli u Srbiju. – Ne nameravam kao većina migranata da napuštam Srbiju, podneo sam zahtev za azil, želimo supruga i ja da ostanemo za sva vremena u ovoj divnoj zemlji – priča Mihailo od Irana, kako ga novi prijatelji u Loznici zovu u šali.

– Učim srpski jezik, učenje ide solidno, mada nije lako, ali sam zato srećan što sam u rodnom kraju ličnosti kakav je bio Vuk Karadžić. Ovde ćemo da ostanemo, da se bavimo nekim poslom i da živimo kao i svi ovi dobri ljudi, u lepoj i prijatnoj Srbiji.

Mihailo će, kako kaže sveštenik Miloš Petrović koji ga je krstio, slaviti slavu Svetog Jakova Persijskog, koja je 10. decembra. Prota Miloš mu je deo čina krštenja izveo na srpskom, a deo na engleskom, u kom su pitanja na koja da odgovori, pošto, zasad, taj jezik bolje razume.

Muhamed i prota Miloš

nedelja smo proveli zajedno, pričajući i družeći se, odgovarao sam mu na more pitanja o našoj pravoslavnoj veri, jer sam želeo da dobro razmisli, pre odluke o krštenju – kaže nam prota Miloš. – Uskoro će biti krštena i Mihailova supruga, koja sada nije bila krštena, jer je morala na kontrolu u Beograd, pošto je u četvrtom mesecu trudnoće. Kum na krštenju bio je ugledni agronom iz Loznice, poreklom iz Donjih Nedeljica, Miletić. Sa Muhamedom, sada Mihailom, upoznao ga je prota Miloš, koji ga je pitao da li je rad da se prihvati kumstva, a on nije bio u dilemi.

– Zna se da se kod nas Srba kumstva ne odbijaju i drago mi je što sam se našao u ovoj ulozi u našem svetom hramu – rekao je Miletić.

Venčanje u crkvi

– Čim bude krštena moja supruga, dogovorili smo se da se, po pravoslavnom obredu i običaju, venčamo u lepom pravoslavnom hramu u Loznici – rekao nam je Mihailo, bivši Muhamed. – Podrazumeva se da naše dete, kad ga dobijemo, bude kršteno.

(Kurir.rs/Večernje novosti, V.Mitrić)

Vezane objave