Nova studija koju su proveli istraživači s Sjeverna Karolina u SAD-u pokazala je da je trening usko povezan sa seksualnim nagonom te da muškarci koji često vježbaju u teretani imaju niži libido i loš seksualni život u odnosu na muškarce koji vježbaju slabijim intenzitetom ili rjeđe.
Rezultati u kojem je učestvovalo više od 1.000 muškaraca širom SAD-a objavljeni su u časopisu Medicine & Science in Sports and Exercise.

Navedeno je kako nakon nekog vremena muškarci koji redovno vježbaju izgube zainteresovanost i želju za seksom ili postanu preumorni za dodatne aktivnosti te da su preokupirani sobom.

“Muškarci koji su imali manje intenzivne treninge imali su veći libido, a oni koji su kraće vježbali imali su veći seksualni apetit jer je izloženost višem nivou izdržljivosti i hroničnih i intenzivnih treninga znatno povezana sa smanjenim libidom kod muškaraca”, je voditelj Anthony Hackney.

Istakao je kako ženama koje pokušavaju ostati u drugom stanju često bude postavljeno pitanje o navikama vježbanja.

“Na osnovu naših podataka, mislim da bi isto pitanje trebali postavljati i njihovim partnerima”, je Hackney.

Ipak, ističe kako nisu istraživali biološke i hemijske uzroke slabijeg libida, ali muškarcima koji planiraju osnivanje porodice savjetuju da smanje odlaske u teretanu i naporno vježbanje.

“Rješenje je u mjeri, a umjerena fizička aktivnost je i više nego poželjna”, navode.

Vezane objave