Teško je, preteško, ovih tropskih najdebljem čovjeku u Bosni i Hercegovini Musti Kariću, 55-godišnjem povratniku u dobojsko selo Sjenina.

Upalilo se salo, pritisak skače, pa jedva dašće čovjek koji je prije nekoliko stao na veliku vagu za otkup voća koja je pokazala 246 kilograma tjelesne težine.

Po tome je, najvjerovatnije, najteži čovjek u državi.

Udri po starom

Kada smo ga posjetili prije tri godine, Musto je imao 252 kilograma. Obećao je tada da će poslušati savjete ljekara, krenuti s dijetom, pa je za nekoliko mjeseci skinuo 42 kilograma, ali je dijetu iz materijalnih razloga batalio.

– Jeste, ljekari kažu da se, ako hoću koliko-toliko da se riješim kilaže, počne primjenjivati dijeta u ishrani. Salate je bilo, voća i povrća se naradi u bašti. Ali, problemi nastaju kada me neko dva puta mjesečno autom odvesti u Doboj ljekaru na kontrolu. Neće niko, boji se da ću mu ovako težak razvaliti sjedište automobila. Tako ti ja batalim dijetu, pa udri po starom, jedi što imaš, što ti duša želi i evo me opet onaj stari – kaže Karić, uvijek spreman na šalu, na svoj i tuđi račun.

Ne voli ljeto, temperature iznad 20 stepeni za njega su smrt. Ove tropske vrućine dovode ga do ludila, pa noću spava u avliji pod vedrim nebom, na improviziranom krevetu, zajedno s četvero kučića.Ujutro se budi u 5.30 sati da klasira kornišone, koje tokom za potrebe Zemljoradničke zadruge “Gračanka” naberu supruga, snaha i kćerka.

Danju bježi pod ventilator.

Tri tanjira

Kaže da se počeo debljati poslije rata, dok je desetak godina radio u Italiji, u šumi.

– Dobro se radilo, dobro zarađivalo, a vala i dobro jelo. Moglo se. Tada je krenula kilaža s kojom se ja, zahvaljujući ovim poslovima na poljoprivredi, dobro nosim. Još da malo zahladni – nam je Musto prije nego što je otišao u kuću pojesti tri tanjira ukusno kuhanog graha, za početak.
Zamijenio dan za noć

Dok je dvije godine jednom poduzetniku noću od lopova čuvao stado od 45 koza, Musto je bio izgubio orijentaciju kada je noć, a kada dan.

Bilo je slučajeva da istovremeno danju kod kuće spava, a ustvari čuje šta ukućani pričaju, pa onda svoj “san” sutradan do u detalje prepričava.

Vezane objave