U Sankt Peterburgu danas je održana vojna parada povodom 75. godišnjice pada nacističke opsade u Drugom svetskom ratu toga grada, tadašnjeg Lenjingrada, a ruski predsednik Vladimir Putin položio je cveće na spomenik vojnicima koji su poginuli tokom opsade.

Više od 2.500 vojnika, pripadnika bezbednosnih snaga i 80 specijalnih oruđa učestvovalo je u ceremoniji, koja je počela minutom ćutanja za poginule građane i vojnike tokom trogodišnje opsade. Svečanosti pristustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji upravo predvodi kolonu koja polaže vence u čast herojskih građana koji su stradali u ovoj stravičnoj opsadi.

Vladimir Putin lays flowers at Motherland statue in St. Petersburg

Publiée par Sputnik sur Dimanche 27 janvier 2019

Među prisutnima su bili gradonačelnik Aleksandr Beglov, predsednica Saveta federacije (gornjeg doma pralamenta) Valentina Matvijenko i komandant mornarice ruske vojske Vladimir Koroljev. Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. i trajala 872 dana, do 27. januara 1944, kada je razbijena u sovjetskoj operaciji Iskra. Lenjingrad je jedini veliki grad u istoriji koji je izdržao opsadu od skoro 900 dana.

Od tri miliona stanovnika pre rata, u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. Prema raznim procenama, tokom opsade život je izgubilo između 641.000 i milion ljudi.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Vezane objave