Granica Prelaz Vardiste Rekonstrukcija1 Foto Uio Ras Srbija

Na granici Bosne i Hercegovine ostavljeni su otvoreni granični prijelazi za promet roba, potvrđeno je za Klix.ba.
„Promet robe omogućen je preko graničnih prijelaza Rača, Karakaj i Vardište sa Srbijom i preko graničnog prijelaza Klobuk s Crnom Gorom“, kazala je Franka Vican iz Granične policije BiH za Klix.ba.

Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH izjavio je za Klix.ba da je riješena problematika za profesionalne vozače ukoliko nemaju nikakvu simptomatiku koronavirusa, odnosno da su uspjeli riješiti kordone kroz Hrvatsku.

„Uspjeli smo nametnuti naš prijedlog odluke da se koristi određena vrsta kabinske samoizolacije za vozače. Dakle, vozač koji nije napuštao kabinu, kojem neko drugi utovara ili istovara robu, može da se vraća na odredište“, rekao je Vuković.

Navodi kako isto očekuje kada je riječ o odnosima Bosne i Hercegovine sa Srbijom.

„Danas su granični prijelazi otvoreni. Vozači se mogu kretati, ali je izvoz i uvoz robe reduciran“, kazao je Vuković za Klix.ba.

Vanjskotrgovinska komora je predložila da se proglase kompanije od vitalnog interesa kako bi mogle osigurati repromaterijal iz drugih država.

„Nama treba ulje, brašno, medicinska sredstva, a neke zemlje su zabranile izvoz te robe. Sada je taj prijedlog otišao na Vijeće ministara“, istakao je Vuković.

Nada se da će Vijeće ministara BiH imati sluha da se te firme proglase firmama od vitalnog interesa kako život ne bi stao.

„Dužni smo uraditi to radi naših privrednika i građana“, zaključio je Vuković.

Vezane objave