Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da su na teritoriji Srpske aktivni požari u rejonu Višegrada, Gacka, i Nevesinju, ali da su, uglavnom, stavljeni pod kontrolu.Novitović je naveo da je požar na lokalitetu Veliki Stolac u rejonu Višegrada stavljen pod kontrolu i nema otvorenog plamena, obezbjeđuje ga 30 radnika Šumskog gazdinstva Panos i 10 pripadnika Policijske stanice iz Višegrada, a u toku sutrašnjeg očekuje se pomoć iz Šumskog gazdinstva Sjemeč.

On je naveo da je i dalje aktivan požar na nepristupačnom terenu na području opštine Gacko, u rejonu Rude Glavice, ali se nije spustio do naseljenih mjesta i ne ugrožava ni ljudske živote, niti imovinu.

Novitović je dodao da je na području gorjelo smetljište i da su vatrogasci stavili taj dio pod kontrolu.

On je pojasnio da je neophodno napraviti razliku između ugašenog i požara stavljenog pod kontrolu.

– Kad je stavljen pod kontrolu u takvom stanju požar ne predstavlja prijetnju ni po materijalno-tehnička sredstva, imovinu niti po građane. Samo je pitanje koliko je neophodno ljudi i dana da ga kontrolišu, što iscrpljuje ljude i materijalno-tehnička sredstva – je Novitović.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite osvrnuo se i na nevrijeme koje je juče pogodilo sjeverozapadni dio zemlje ističući da je u više navrata bilo neophodno reagovanje lokalnih nadležnih institucija.

– U Novom Gradu je bilo 18 intervencija pripadnika vatrogasnih jedinica. Ali sve je bilo u domenu lokalnih zajednica i ni na jednom području nije zatražena pomoć republičkih institucija, odnosno, pripadnika Republičke uprave civilne zaštite – je Novitović.

Vezane objave