U Policijskoj upravi Foča, danas 25.06.2019.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec maj tekuće godine. Novinarima se obratio zamjeniknačelnika Policijske uprave Vasiljević Radenko i načelnik Odjeljenja policije Krunić Voislav.
Zamjenik načelnika Vasiljević je istakao da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave na zadovoljavajućem nivou kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti stanja bezbjednosti saobraćaja. Istakao je da u posmatranom periodu nije bilo težih krivičnih djela, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, dok je broj saobraćajnih nezgoda povećan za oko 71,4% ali da nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.
Vasiljević je izjavio da je u maju mjesecu evidentirano 15 krivičnih djela, što je za 16,7 % manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Od ukupnog broja evidentirano je jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, dok je 12 krivičnih djela evidentirano iz oblasti opšteg kriminaliteta, a 2 iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 14 izvještaja protiv 14 lica. Malonjljetnih izvršilaca nije bilo.
Istakao da su policijski službenici PU u izvještajnom periodu od 3 krivična djela po nepoznatom izvršioca rasvjetlili sva 3.
Načelnik Odjeljenja policije Krunić je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 13 narušavanja javnog reda i mira te da je u odnosu na uporedni period 2018. godine smanjenje za oko 7,1 %, a zabilježeno je 19 prekršaja i da je svim počiniocima prekršaja (njih 19) izdato 19 prekršajnih naloga . Nije bilo evidentiranih maloljetnika kao počiniocaprekršaja.Nije bilo evidentiranih prekršaja sa pet i više lica.
Načelnik Krunić je izjavio da su u mjesecu maju evidentirane 24 saobraćajne nezgode iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za 71,4% više u odnosu na isti period prethodne godine.Evidentirane su 2 saobraćajne nezgode sa nastradalim licima i 22 s/n sa materijalnom štetom.
Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licem, dok je evidentirana 1 saobraćajna nezgoda sa teže povređenim, a 1 sa lakše povređenim licima.Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika u posmatranom periodu 2019. godine iz saobraćaja je isključeno 47 vozača od čega 35 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 9 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i 3 ostalo. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 10 vozila od čega 6 zbog isteka registracije preko 30 dana, a 4 zbog tehničke neispravnosti, zaključio je načelnik Krunić.
U posmatranom periodu evidentirana su 4 krivična djela nasilja u porodici, od kojih je jedno krivično djelo, a tri su prekršaja, što predstavlja povećanje iz ove oblasti za oko 300%.
Načelnik odjeljenja policije je izjavio da su policijski službenici Policijske uprave u saradnji sa policijskim službenicima iz drugim Uprava MUP-a RS uspješno izvršili obezbjeđenje javnog skupa, otvorenje obnovljene Aladža džamije u Foči, 4.maja, koji je završen uredno i bez incidenata.
Takođe je naveo da je pred nama turistička sezona te da se očekuje prisustvo velikog broja turista na cjelokupnoj teritoriji koju pokriva naša Uprava, te da će se preduzeti adekvatne mjere i radnje da se turistička sezona odvija uredno.Na području naše uprave se i dalje nastavlja dobra saradnja sa lokalnom zajednicom, gdje je naveden primjer opštine u kojoj je opština učestvovala da finansijski podrži i nadogradi već postojeći vido nadzor, koji automatski evidentira uočeni prekršaj.

Vezane objave