Privodjenje

Po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, lišen je slobode Trifunović Miladin (1956.), nekadašnji komandant Vogošćanske brigade VRS.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, policijski službenici SIPA, na području Sokoca, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog:

-Trifunović Miladina, rođenog 1956. godine u Han Pijesku.

Uporedo sa lišenjem slobode, na osnovu zahteva tužilaštva i naredbe Suda , vrše se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom koju vodi Tužilaštvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.

On je osumnjičen da je u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatočenih u objektu zvanom “Planjina kuća” u mestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na crti fronta, u zoni vatrenog dejstva što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim telesnim povredama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga doneti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog dela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Related posts