Booking.com

Epidemiološka situacija u Srpskoj nije alarmantna, ali ima tendenciju svakodnevnog pogoršanja.Od 1.100 laboratorijskih uzoraka, virus potvrđen je kod 362 osobe. Od posljedica kovida preminulo je 14 pacijenata.

Ono na šta nas upozoravaju medicinski radnici Srpske je brojka životno ugroženih!

Na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane je 39 pacijenata na respiratoru, od toga su dva na ekmo aparatu.

Nažalost, jedan pacijent koji je bio na ovom aparatu jutros je preminuo.

Šta je ekmo aparat? To su vještačka pluća. Rade tako što se izvlači krv iz noge pacijenta i ta vještačka pluća je prerade, odnosno očiste i vraćaju u vrat pacijenta sa prečišćenom krvi. Ovo je najbolje upozorenje da shavtimo šta znači problem virus i kovid oboljenje.

U Univerzitetskom kliničkom centru su 322 kovid pozitivna pacijenta, a u ostalim bolnicama 532. Njihova klinička slika sve je teža.

Prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane, kaže da u odnosu na neke prethodne kliničke slike sada može reći da sve češe mlađi obolijevaju.U trebinjskoj bolnici sva kovid odjeljenja u režimu su intenzivne njege.

Dr Stanko Buha, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Bolnice Trebinje, navodi da je loše stanje ležećih pacijenata.

U kovid odjeljenjima bolnice “Sveti vračevi” , broj medicinskog osoblja je udvostručen. Stalan priliv pacijenata u bolnici Istočno .

– Povukao sam najbolje doktore koje ima sa svih drugih odjeljenja. Ovaj talas nije isti kao onaj u novembru i ja vjerujem da će on kraće da traje. Ali težina kliničke slike je ogromna – ističe Zlatko Maksimović, direktor ЈZU bolnica ”Sveti vračevi” .

U Foči broj pozitivnih na virus iz dana u dan u porastu.

– U našim ambulantama sve je više pacijenata s težom kliničkom slikom u odnosu na novembarski talas – naglašava Miroslav Ristanović, direktor Doma zdravlja .

Epidemiološka situacija u Prijedoru u blagom pogoršanju.

– Situacija u Bolnici u Prijedoru postaje pomalo zabrinjavajuća, imamo povećan broj pacijenata i trenurno je na liječenju 46 pacijenata – pojašnjava dr Boris Ćurguz, infektolog Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Srpska razmatra set preporuka za ublažavnje novonastale epidemiološke situacije.

– Stalje u Srpskoj pratimo svakodnevno, a sutra ili prekosutra biće i sjednica Kriznog štaba – kaže premijer Radovan Višković.

Svaki zdravstveni sistem ima granicu izdržljivosti bez obzira na spremnost.

Vezane objave