Booking.com

Odblokirati račune, oporaviti zdravstvo i zaposliti građane – ambicije su koje su nove načelnice četiri nerazvijene opštine iz Srpske uz kafu podijelile sa ministrom, Lejlom Rešić.

Prva žena Novog Goražda pred sobom ima najviše problema. Toj opštini je, zbog blokiranog računa i duga od pet miliona maraka, čak bila isključena struja, voda i telefon. Kaže, bez pomoći Vlade ne vidi izlaz.

“Najveći problem je destabilizacija budžeta, blokada budžeta koja traje već od avgusta prošle godine. Znači, te nadoknade koje liježu, automatski se po osnovu sudskih presuda šalju izvršenicima. To je glavni problem”, kaže Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Na računu opštine Novo i sada ima zarobljenih 320 hiljada maraka. koji bi, kaže načelnica, uložila u zdravstvenu zaštitu. Sa zdravstvom na klimavim nogama suočava se i Snežana Ružičić, nova načelnica Jezera.

“Angažujemo ljekara porodične medicine koji dolazi svakodnevno, plaćamo mu dvije trećine bruto plate. To ćemo naravno, u periodu do kraja decembra premostiti. Upravo smo uradili jednu obavijest prema građanima da uradimo registraciju korisnika zdravstvene zaštite”, poručuje Ružičić.

Oči čelnica nerazvijenih opština uprte su u Ministarstvo lokalne samouprave. Očekuju više novca, i mogućnosti za dobijanje sredstava. Lejla Rešić poručuje da će im, za početak, Vlada finansirati obuku za pisanje projekata.

“Nedostaje kadrovske obučenosti da bi ljudi mogli da završe jedan takav projekat, i naravno, iz tog razloga ne mogu participirati i ne mogu čak i ova sredstva koja imamo u opticaju, ne mogu im pristupiti”, kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Novo Goražde, Kalinovik, Istočni Drvar i Jezero na vrhu su liste najsiromašnijih lokalnih zajednica u Srpskoj. Godišnji budžeti ne premašuju dva miliona maraka, a obaveze i nagomilani dugovi su kod nekih i tri puta veći.

Vezane objave