Načelnik opštine Han-Pijesak Vlado Ostojić proglasio je vanredno stanje zbog obilnih snježnih padavina, ali i padavina koje se očekuju u narednom periodu.

Opštinskom štabu za vanredne situacije naloženo je da organizira stalna dežurstva, prati situaciju, rukovodi akcijama zaštite te ostvari saradnju s Republičkom upravom CZ, susjednim opštinama i svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja.
Preduzeća nadležna za čišćenje puteva dužna su poduzeti sve mjere da putevi budu prohodni, komunalna i javna preduzeća moraju osigurati kontinuirano snabdijevanje vodom i strujom, a zdravstvene ustanove poduzeti sve mjere zaštite stanovništva u posebnim okolnostima izazvanim elementarnom nepogodom.

Pravni subjekti su obavezni da poduzmu mjere zaštite uposlenih i ugroženih materijalnih sredstava te da, na zahtjev Opštinskog štaba, ustupe neophodnu mehanizaciju i drugu opremu za kojom se ukaže potreba. Ovom odlukom građani, zajednice etažnih vlasnika i privatni poduzetnici dužni su organizirati čišćenje snijega i osigurati prohodnost ispred svojih objekata.

Visina snijega u Han-Pijesku dostigla je 101 centimetar, a snijeg je izazvao probleme u snabdijevanju strujom i vodom u dijelovima opštine.

Vezane objave