Najmanje 160 je poginulo, a više od 560 je povređeno u bombaškim napadima na tri katoličke crkve i tri luksuzna hotela u Šri Lanki. Evakuacija je u toku. Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, saopštili su policijski zvaničnici, prenosi “Rojters” Eksplozije su se dogodile jutros u 8.45 po lokalnom vremenu tokom uskršnje mise u crkvama Svetog Antonija u Kolombu, Svetog Sebastijana u Negombu i crkvi Zion u Batikloau, javlja Rojters.

Samo u crkvi Svetog Sebastijana u Negombu poginulo je više od 50 ljudi, rekli su policijski zvaničnici, preneo je Rojters.

Gotovo istovremeno eksplozije su odjeknule i u luksuznim hotelima – Šangra La, Grand i Kingsburi. Prema prvim podacima, eksplozije su koordinisane, jer su se dogodile oko 8.45 časova, po lokalnom vremenu.

Bombaški odred policije je na licu mesta, preživeli se evakuišu, javlja Rojters. Premijer Ranil Vikremesinge osudio je napade i zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Oštro osuđujem kukavičke napade na naše ljude danas. Pozivam sve građane Šri Lanke tokom ovog tragičnog vremena da ostanu ujedinjeni i snažni – napisao je Vikremesinge na Tviteru. Dve turističke agencije su potvrdile da su se eksplozije dogodile u hotelima u Kolombu. Lokalna TV prikazala je oštećenja na hotelima Sinamon Grand, Šangri-La i Kingsberi. Izvori u policiji su naveli da se jedna od eksplozija dogodila u crkvi Svetog Antonija u prestonici, kao i da je u mahom katoličkom gradu Negombo pogođena crkva Svetog Sebastijana.

Ta crkva je na svojoj Fejsbuk stranici postavila fotografije razaranja u unutrašnjosti zdanja i zatražila pomoć javnosti.

Još niko nije preuzeo odgovornost za krvoproliće.

Istraga je u toku.

Vezane objave