Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom zahvatilo je protekle noći područje istočne Hercegovine. U Trebinju je u protekla 24 sata palo 109 litara kiše po kvadratnom metru, što je uzrokovale izlijevanje vode u priobalju Trebišnjice, najviše u Bregovima, Rastocima i Gučini, dok su podzemne vode u Petrovom Polju izbile u prizemne prostorije nekih objekata.

Trebinjski vatrogasci imaju pune ruke posla, pa su tako ispumpavali vodu iz podrumskih i prizemnih prostorija pojedinih objekata u Rastocima i Bregovima, u blizini potoka Lušac u Gučini, dok u centru grada čiste zapušene šahtove. U Meteorološkoj stanici Trebinje ističu da su udari vjetra jutros oko četiri sata dostizali i do 70 kilometara na sat.

Podsjetimo, do sada je u oktobru palo čak 240 litara kiše, što je skoro pet puta više nego u istom mjesecu prošle godine, kada je palo 48 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog kvara na dalekovodu Mosko, Jasen i Dubočani jutros su bez napajanja električnom energijom. Bez struje je i Šuma trebinjska.

I u ostalim istočnohercegovačkim općinama bilo je obimnih kišnih padavina, pa je tako u Bileći u protekla 24 sata palo 95 litara kiše po kvadratu, u Gacku 56, a na Čemernu 51 litar po kvadratu.Iz trebinjskog “Vodovoda” potvrdili su da je zbog velikih kišnih padavina došlo do zamućenja vode, zbog čega je na snazi preporuka o prokuhavanju vode za piće.

Prema podacima iz Hidroelektrana na Trebišnjici, međudotok u akumulaciju Trebinje je oko 250 kubnih metara u sekundi.

Direktor Direkcije za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić rekao je da je od jučer u slivnom području Trebišnjice palo 150 litara kiše po kvadratu, dok je u Nevesinju palo čak 200 litara kiše.

– U akumulaciji Bileća ima dovoljno prostora da primi veće količine padavina – kazao je on.