Nakon više od godinu i po pauze Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine danas su ponovo uspostavile liniju od Sarajeva do Konjica, Mostara i Čapljine.
Na svečanosti održanoj na Željezničkoj stanici Sarajevo prije polaska voza gostima, željezničarima, medijima i putnicima obratilo se rukovodstvo kompanije objasnivši da je zbog radova na glavnoj popravci pruge 11 ili tzv. južne pruge Sarajevo-Čapljina na dijelu Rasputnica-Miljacka-Bradina i rekonstrukcije tunela Ivan od 5. 10. 2015. godine bio obustavljen putnički saobraćaj na ovom željezničkom pravcu.

Uskoro i linija Sarajevo-Banja Luka

Prvi čovjek Željeznica FBiH, generalni direktor Enis Džafić najavio je da će uskoro biti uvedena i linija Sarajevo-Banja Luka, za šta još čekaju saglasnost Ministarstva komunikacija i veza RS. Naglasio je i pokretanje aktivnosti na elektrifikaciji pruge Novi – Bihać.

“Po okončanju tog projekta uvest ćemo redovnu putničku liniju Sarajevo-Bihać i na taj ćemo odblokirati Bosansku krajinu u željezničkom putničkom saobraćaju”, izjavio je Džafić.

Na svečanost kretanja “voza ka jugu” stigao je i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić koji je rekao da je vjerovatno jedini koji je tražio da dođe na ovaj događaj, dok su svi ostali dobili pozivnice. Dodao je da je godinama analizirao javne kompanije i primijetio da su Željeznice najbrže održivom poslovanju te se intenzivno sastajao sa menadžerom Džafićem.

Vlada obećala više

Poručio je da ta kompanija raste i razvija se i obećao da će Vlada iz budžeta izdvajati više za ovo preduzeće.

Na pitanje o međunarodnim linijama, generalni direktor Željeznica FBiH je kazao da otvaranje međunarodnih linija zavisi od spremnosti drugih željezničkih kompanija da se one uvedu na ravnopravnoj osnovi.

“Linija Sarajevo-Zagreb bila je na štetu Željeznica FBiH i mi smo tu liniju ukinuli jer su se koristili naši mobilni kapaciteti, a hrvatska strana nije željela plaćati naknadu za korištenje naših vagona i kompletan prihod ostvaren na teritoriji Republike Hrvatske uzimala je za sebe. Mi ćemo otvoriti pregovore što se tiče Hrvatske i o uvođenju linija do Ploča i Zagreba, a naš je interes svakako i do Beograda”, rekao je Džafić.

Kantoni nezainteresovani

Kada je riječ o isplativosti danas ponovo uspostavljene linije, objasnio je da rijetko koja zemlja u Evropi ostvaruje pozitivan bilans u oblasti putničkoj željezničkoj saobraćaja bez određenih subvencija.

“Voz koji prometuje na relaciji Sarajevo-Čapljina je subvencioniran i od Vlade FBiH. Mi smo krajem 2015. i 2016. godine uputili dopis svim kantonima da zajednički sufinansiraju taj saobraćaj, a nijedan kanton se nije udostojio da odgovori, a kamoli da otvorimo pregovore, što je njihova zakonska obaveza, da sufinasiraju željeznički putnički saobraćaj. Međutim, dokle god ostvarujemo dobre rezultate u teretnom saobraćaju, možemo pokrivati troškove putničkom i Željeznice će omogućiti građanima BiH i svim ostalim zainteresovanima da koriste naše usluge u putničkom saobraćaju”, poručio je Džafić dodavši da su u Željeznicama uvjereni kako će linija prema Čapljini biti popunjena.

Brzi voz iz Sarajeva polazi u 16:26 sati, u Konjic stiže već u 17:25, u Mostar u 18:25, a na krajnju stanicu ovog putovanja – u Čapljinu putnici dolaze u 19 sati.

Sezonski voz od sljedeće sedmice

Sezonski brzi voz od 15. juna polazit će iz Sarajeva u 7:01 sati, a povratak iz Čapljine je planiran u 19:25 sati.

Sve putnike na željezničkoj stanici Čapljina čekat će autobusi kojima se mogu prevesti do Neuma i Makarske. Autobusna povratna veza do Neuma je svakodnevna, dok je autobuska linija prema Makarskoj obezbijeđena samo u odlasku iz Čapljine.

“Oba voza koja povezuju Sarajevo i Čapljinu, sa zaustavljanjima u Konjicu i Mostaru, pružat će putnicima vrhunski komfor koji nude talgo garniture. Rezervacija i karte za sve destinacije, uključujući i veze za Neum i Makarsku, moći će se kupiti na svim prodajnim mjestima ŽFBiH”, poručeno je putnicima.

Brzi voz koji ide ka jugu BiH sa talgo garniturama dobio je naziv “Bh. voz”, a kapacitet mu je 237 sjedišta i prilagođen je i za osobe s invaliditetom.Karta u jednom smjeru na relaciji Sarajevo-Čapljina u prvom razredu košta 19,40 KM, a povratna 31 KM. Nešto jeftiniji je drugi razred u kojem karta u jednom smjeru košta 13,30 KM, a povratna 21,30 KM.

Vezane objave