Seksualno Uznemiravanje Maltretiranje Silovanje Devojcica 620x350

Dvojica maloljetnika starih 11 godina pokušali su da siluju djevojčicu (14) u Bačkoj Palanci u blizini pravoslavne crkve, kada se sa svojom sestrom vraćala iz škole.

Dvojica dječaka zaskočili su djevojčicu i uz prijetnje počeli da ju skidaju. Ona se branila i pokušala da napadače odgurne od sebe. Tom prilikom zadobila je nekoliko ogrebotina po tijelu.

Jedan dječak gurnuo je curicu i ona je pala na travu, te joj prijetio da će je napastvovati. Drugi jedanaestogodišnjak je za to vrijeme trčao za drugom djevojčicom, kako bi je spriječio da pomogne sestri.

Kako saznaje Blic od ljudi bliskih istrazi, maloljetni napadači odranije su poznata lokalnoj policiji zbog sitnih krađa. Dječaci su iz socijalno ugrožene kategorije stanovništva, lošijeg materijalnog stanja, iz romskog naselja Čerga.

– Oni su svašta izgovorili i prijetili im, a da li su stvarno imali namjeru da ih siluju, teško je tvrditi, ipak su jako mali. To su zanemarena djeca koja u ovoj kritičnoj tački odrastanja treba da dobiju i našu podršku kako ne bi skrenula u nešto što ne želi niko da im se desi. Sve se odigralo poslije škole oko 19 sati, gotovo u jednoj od najprometnijih ulica. Činjenica je i da su dva puta oborili djevojčicu i pokušali da ju skinu. Teško je reagovati u ovakvim incidentima kada su djeca u pitanju, djevojčici će to svakako ostati velika trauma – rekao je izvor.

Međutim, napadnuta učenica uspjela je na kraju da odgurne napadače i oni su pobjegli. Ljekar je konstatovao da ima ogrebotine po tijelu, ali da nema povrede koje bi ukazivale na seksualno zlostavljanje.

U Bačkoj Palanci je od ovog nemilog događaja situacija veoma napeta, pa su tokom ovih dana primijećene pojačane policijske patrole. O svemu je obaviješten Centar za socijalni rad, kao i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, koji je događaj kvalifikovao kao silovanje u pokušaju.

Prema riječima školskog psihologa Branke Tišme, iznenađujuće je da djeca od 11 godina čine taj oblik seksualnog zlostavljanja.
– Dječaci u tom periodu nemaju tu vrstu zrelosti, ni emotivne, ni fiziološke, kao ni socijalne. To dolazi negdje sa strane. Naša sredina je takva da nedovoljno razgovaramo sa djecom i nedovoljno boravimo s njima – kaže Tišma i dodaje da su djeca u kontaktu sa sadržajima neprimjerenim svom uzrastu.

– Moramo ih učiti ljudskom odnosu, poštovanju samog sebe. Čak i da ima tu potrebu, dijete bi trebalo da nauči da se suzdrži – dodaje ona.

Važno je, dodaje, da se kod djece otkrije koja su njihova interesovanja, kako bi kroz aktivnosti razvila socijalne vrijednosti.

Slični slučajevi nasilja

Trojica maloljetnika iz Subotice, I. H. (15), P. S. (15) i A. B. (14), uhapšeni su u aprilu 2017. godine ,jer su silovali i tukli djevojčicu od 12 godina. Kako je Blic tada pisao, njih trojica su u društvu još jednog maloljetnika (12) djevojčicu fizički zlostavljali na periferiji grada, nakon čega su je i silovali. Djevojčica je sve ispričala ocu, iako su joj dječaci zaprijetili da će je ubiti ako ih bude prijavila.

Krivično djelo počinili su maloljetnici koji su uhapšeni, jer su u subotičkom naselju Radijalac napali ženu i strgli joj lančić sa vrata, a tri dana prije tog razbojništva napali su i jednog čovjeka kome su oteli novac. Dok se odlučivalo o pritvoru, u roku od par sati stigla je i druga prijava za silovanje.

Drugi slučaj dogodio se dvije godine ranije kada je K. S. (18) prijavila je da su je silovala dva maloljetnika na Ubu. Djevojčicu su napala dvije maloljetne osobe poslije proslave rođendana u jednom kafiću na Ubu.

Maloljetnici B. N (17) i M. I (17) su osumnjičeni da su je na silu odveli u garažu, gdje su je napastvovali i silovali. Osumnjičeni maloljetnici saslušani su u prisustvu roditelja, radnika Centra za socijalni rad i tužioca, a protiv njih je podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Vezane objave