Ovih dana uživamo u veoma ugodnim temperaturama i letu primerenom za naše područje. Kada nas očekuje novi toplotni talas i kakva nas vremenska situacija očekuje do kraja meseca? Meteorolog Đorđe Đurić (iz meteorološke stanice weather2umbrella) u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi daje odgovore na ova pitanja

Ovih dana u Srbiji preovladava sunčano i veoma ugodno vreme. Temperature su prave letnje i kreću se oko prosečnih vrednosti za sredinu leta. Dakle, ovih dana temperature u Srbiji uglavnom imaju vrednosti od 26 do 30°C, u Beogradu je oko 28°C, dok su prosečne vrednosti maksimalnih dnevnih temperatura za ovo doba godine od 28 do 32°C. Veoma su ugodne i prijatne noći, čak u mnogim predelima i sveže.

Inače, nakon skoro mesec dana veoma sušnog vremena sa temperaturama veoma često iznad 35°C, a koje su dostizale i 39-40°C, visinski ciklon sa južnog Jadrana doneo nam je od prošlog četvrtka do utorka veoma obilne padavine, ali i lokalne, ali jake grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom. Kiše su došle u poslednji čas kao spas za poljoprivredne kulture, jer je prethodno zabeležen ogroman deficit padavina.

U mnogim predelima palo je od 20 do 80 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, naročito u zonama grmljavinskih nepogoda. Najviše kiše palo je u delovima centralne i severoistočne Srbije, naročito u Pomoravlju, a rekorder je Smederevska Palanka sa preko 150 mm. To je količina kiše koja u proseku padne za dva meseca u ovom delu godine, a pala je za 4 dana. Na pojedinim lokacijama grmljavinske oluje su za samo nekoliko sati donele i preko 50, pa i do 90 mm kiše po kvadratnom metru, što je dovodilo do lokalnih poplava, usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Srećom, izlivanja reka nije bilo i to zahvaljujići prethodnom sušnom periodu, a i visinski ciklon, koji je do Jadrana stigao iz Nemačke, u međuvremenu se transformisao i značajno oslabio.

U Srbiji će i danas, ali i u subotu pod uticajem nešto povišenog vazdušnog pritiska biti sunčano i toplo vreme, uz veoma ugodne temperature. One neće prelaziti 30°C i kretaće se od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C, dok će noći i jutra biti veoma prijatna i sveža.

Ipak, već od nedelje se usled grebena sa severa Afrike, očekuje pojačanje jugozapadnog visinskog strujanja i priliv veoma tople vazdušne mase sa tog područja. Advekcija ovog vrelog vazduha biće naročito izražen početkom sledeće sedmice, jer će se iznad zapadne Evrope nalaziti ciklon, koji će u svom prednjem delu usloviti dodatni priliv toplog vazduha. Istovremeno, iznad našeg područja na visini će biti polje visokog vazdušnog pritiska, uz dodatno zagrevanje atmosfere. Usled ovakve sinoptičke situacije, cikloni i oblačni i padavinski siszemi neće moći da prodru sa Atlantskog okeana i sa zapada Evrope do Balkanskog poluostrva i Srbije, već se premeštati zapadnije i severnije od našeg područja i Alpa.

U Srbiji u nedelju i početkom sledeće sedmice sunčano i toplije, a sredinom sledeće sedmice i veoma toplo. Posle podne i pred kraj dana tek ponegde se uz jači razvoj konvektivne oblačnosti očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. U nedelju i ponedeljak u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, a u utorak košava će biti u slabljenju.

Maksimalna temperatura u nedelju od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C, a u ponedeljak do 35°C. Najvrelije biće u utorak i sredu, uz temperature od 35 do 40°C, u Beogradu oko 37°C. Najtoplije će biti na istoku i na području Negotinske Krajine. Od ponedeljka nas ponovo očekuju i veoma tople i neugodne noći, jer se temperature u Beogradu i na severu i istoku Srbije neće spuštati ispod 20°C, tj. ponovo se očekuju tropske noći (Tmin>20°C).

Prema trenutnim prognozama, u četvrtak i petak blagi pad temperatura, ali i dalje veoma toplo. Do kraja jula ne očekuju nas značajnije padavine, iako će tek ponegde biti izolovanih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Nalazimo se na sredini leta. Nakon mesec dana veoma visokih temperatura i sušnog vremena, u prethodnom periodu smo se osvežili, uz značajnije količine padavina, a ovih dana uživamo u pravom i umerenom letu, prikladnom našem području. Iako nas od nedelje i ponedeljka očekuju porast temperatura i novi toplotni talas sa temperaturama sledeće sedmice i preko 35°C, ne paničiti, jer leto je i se samo ponovo prilagoditi visokim temperaturama i svim potencijalnim opasnostima koje one sa sobom donose.

Vezane objave