Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine je za ponedjeljak izdao narandžasto upozorenje za veći dio BiH zbog olujnih udara juga. Meteorolog amater Nedim Sladić kaže da bi ovaj dan mogao biti potencijalno najnepovoljniji u 2020. godini.
Kako se navodi u saopštenju zavoda, olujni udari juga očekuju se u većem dijelu BiH u ponedjeljak od 12 do 24 sata, jačine između 60 i 80 km/h, lokalno oko/iznad 90 km/h.

Sladić još dodaje da će razlozi jakog, na udare često olujnog i orkanskog južnoog vjetra, tokom većeg dijela ponedjeljka biti duboka dolina sa zapada Evrope i snažna anticiklona sa istoka kontinenta nad Rusijom, pri čemu će se naša zemlja naći na razgraničenju ova dva sistema.

U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne s južinom moguća je i nova obilnija kiša, naročito u noćnim satima ponedjeljka i na prelazu s ponedjeljka na utorak.

Sladić također prognozira da će olujni udari vjetra ići do 90/95km/h, a da se najgore očekuje od poslijepodnevnih sati ponedjeljka do prvih sati utorka.

S obzirom na to da ovakvi udari vjetra mogu napraviti veće materijalne štete, otežati cestovni i avionski saobraćaj, potrebno je biti oprezniji i zaštiti sebe i imovinu.