Par Kisa Sreća 700x423

U Republici Srpskoj u naredna četiri očekuju se obilne padavine, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.Početkom naredne sedmice biće pretežno suvo vrijeme, ali sa nižom temperaturom nego u prethodnom veoma toplom periodu, dok se krajem mjeseca ponovo mogu očekivati obilnije padavine.

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić je Srni da se već sutra doći do formiranja ciklona u Јadranu, koji će regionu donijeti obilne padavine.

– Obilnijih padavina sutra će biti na krajnjem zapadu i jugozapadu, te na jugu – je Kovačić.

On je da će četvrtak, 7. oktobar, biti kišni dan koji će donijeti lokalne pljuskove i grmljaviske procese, posebno u Hercegovini i krajnje njenom zapadnom dijelu, gdje se očekuje između 30 i 50 litara kiše po metru kavdratnom, a u zonama pljuska i veće.

– U većini krajeva padavine će biti do 30 litara po metru kvadratnom – rekao je Kovačić.

On je naveo da će kiša padati i u petak, 8. oktobra, s tim da će količnina padavina biti do dvadesetak litara po metru kvadratnom.

“Smirivanje vremenskih prilika, ali samo relativno, nastaje u subotu, 9. oktobra, kada će biti nešto manje padavina koje se vezuju za sjever i istok, dok će od jugozapada do juga biti pretežno suvo vrijeme”, dodao je Kovačić.

On je naveo da će se povremene padavine nastaviti i u nedjelju, 10. oktobra.

Kovačić kaže da će početkom naredne sedmice biti pretežno suvo vrijeme, ali sa dosta nižom temperaturom u odnosu na ovaj veoma topao period.

“Temperatura će u prva dva tri pasti za nekih desetak stepeni, a nakon toga će biti niža i za 15 stepeni, tako da će jutarnja temperatura biti između pet i 10 stepeni Celzijusovih, a maksimalna dnevna između 10 i 15 stepeni”, rekao je Kovačić.

On je dodao da je uz priliv hladnijeg vazduha za vikend moguće da na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine bude kratkotrajno i slabog snijega.

Vezane objave