Uspeli su da dokažu da manjak sna, kao i duži period pod stresom, rezultiraju višim nivoom hormona koji, čini se, blokiraju glavni prekidač koji aktivira takozvane lepljive proteine…

Nemački otkrili su na koji san popravlja sposobnost organizma da se bori protiv protiv prehlade. San, izgleda, jača sposobnost određenih imunih ćelija tako što poboljšava njihove izglede da se “prilepe” i eventualno unište ćelije zaražene virusima. su se usmerili na takozvane T ćelije koje se bore sa infekcijama. Kada T ćelija uoči virusom zaraženu ćeliju aktivira lepljivu belančevinu integrin koja omogućava da se spoji na tu ćeliju.

Uspeli su da dokažu da manjak sna, kao i duži period pod stresom, rezultiraju višim nivoom hormona koji, čini se, blokiraju glavni prekidač koji aktivira lepljive proteine. – Ako želite da vaš imuni sistem bude u stanju da se bori protiv napada obezbedite potreban broj sati za san svake noći i izbegavajte hroničan stres – poručuje vođa istraživanja Stojan Dimitrov sa nemačkog Tibingen.

Vezane objave