Dok su deca sedela na podu i stepeništu autobusa, za direktora škole Ranka Davidovića, predsednika Skupštine opštine Dragišu Terzića i njegovu tek venčanu suprugu Ivanu je bilo mesta, naravno, na udobnim sedištima

Ekskurzija maturanata gimnazije u Arilju na kojoj nije bilo mesta za najboljeg đaka, ali zato jeste za političara, predsednika Skupštine opštine Dragišu Terzića i njegovu novopečenu suprugu Ivanu, polako se pretvorila u agoniju.

Maturanti su put Italije na sedmodnevnu ekskurziju krenuli autobusom koji je već u Beogradu zamenjen drugim, a tada su počeli problemi sa prevozom koji su se samo nizali.

Kako prenose đaci – na čijoj ekskurziji je i ničim izazvan opštinski funkcioner sa novom suprugom, inače zaposlenom u opštini – od kako su pošli na put promenili su nekoliko autobusa. Sedeli su i na podu jer nije bilo mesta za sve, na pauzu se stajalo kad god zatraži opštinski funkcioner ili supruga, a kada bi zatražio neko od đaka, bio bi odbijen. Skandalozna ekskurzija u pratnji opštinskog funkcionera, političara koji je promenio nekoliko stranaka, počela je 29. septembra. – Prvog dana puta razbijen je retrovizor na autobusu i mi smo čekali četiri sata ispred hotela dok se autobus popravljao. Čekali smo ispred hotela jer su nas već bili izbacili iz soba. Te večeri na putu do Rima neki deo autobusa se zapalio. Bilo je teško za disanje – pričaju đaci.

Kako svedoče, putovali su sa takvim autobusom nekoliko sati.

– Ima nas koji smo pomisli da li će autobus i eksplodirati. Sledeća dva dana vozili smo se u italijanskom autobusu, koji je mali. Dosta učenika moralo je da sedi na podu. Dvoje prijatelja koji su sedeli na stepenicama povraćali su od mučnine – pričaju đaci. Dok su deca sedela na podu i stepeništu autobusa, za direktora škole Ranka Davidovića, opštinskog funkcionera Terzića i njegovu tek venčanu suprugu Ivanu je bilo mesta, naravno, na udobnim sedištima. Maturanti su međutim

ponovo “seli” u novi autobus, koji su, kako kažu, ponovo čekali preko sat vremena.

– Rekli su nam da treba navodno da stigne novi autobus iz Srbije i to će onda biti peti prevoz u koji se premeštamo. Platićemo ovu ekskurziju 400 evra, a pola vremena smo proveli čekajući i premeštajući se, dok su neki lepo sedeli na svojim mestima – navode gimnazijalci.

Kvarenje autobusa nije prolazilo bez guranja. Naravno, gurali su đaci. Neki su to činili uz šalu i osmeh “jer šta je tu je”, pojedinima je celokupna atmosfera ipak smetala. Na jednom od snimaka se vide đaci kako guraju sa obe ruke, a direktor škole onako ovlaš jednom. A onda se i pomerio i ustupio mesto đacima. Ni na jednom snimku se ne vidi opštinski funkcioner da je na bilo koji način pomogao deci u nekoj gustoj situaciji.

– Svaki put kada bi bračni par zatražio pauzu, odmah bi cela grupa čekala. A mi kada bismo molili da posle tri sata vožnje odemo u toalet, svi bi nas odbili i rekli da se sklonimo – prenose maturanti.

I ne nadajući se, ariljskim maturantima eskurzija je postala “slavna” zbog skandala jer se do sada nije dogodilo da se “političar sa ženom prišljamči” školskom putovanju. Kažu, osim autobusa koji se kvare, na putu im je zanimljivo jer se druže i da bi videli nešto od Italije. Ipak, deo njihovih drugara nije mogao na ekskurziju. Među njima i vukovac, đak generacije. Otac mu prima minimalac. Na njega niko nije obratio pažnju, pa ni direktor koji, međutim, kaže da je političar Terzić trebalo da bude na ekskurziji.

Đaci ariljske gimnazije otkrivaju da gratis mesta za učenike koji nisu u mogućnosti da plate nisu nikome ponuđena. Još uvek se ne zna pouzdano da li je osim činjenice da je uopšte krenuo na dečju ekskurziju, Dragiši Terziću i supruzi pripalo i đačko gratis mesto.

– Gratisi o kojima je direktor pričao nikome nisu ponuđeni, a pošlo je samo pola naše generacije. Ostalo je kod kuće mnogo učenika koji nisi bili u situaciji da pođu na putovanje, a zaslužili su to mnogo više nego neki koje pominje direktor – poručuju maturanti.

Roditelji đaka smatraju da nije bilo nijednog povoda za odlazak političara, koji je vanredno završio za elektromontera, na ekskurziji sa gimnazijalcima. Roditelji pitaju: koji i kakav primer političar može da pruži maturantima.