Ustavni sud BiH sutra će razmatrati zahtjevu poslanika Parlamenta Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta tzv. Danom nezavisnosti i Zakona koji se odnosi na 25. novembar – Dan državnosti takozvane Republike BiH. Kakva god bila, odluka će zakomplikovati političku scenu u BiH, a pravi politički haos, prema ocjenama iz Srpske, nastaće ako Ustavni sud ne postupi kao u slučaju odlučivanja o 9. januaru.Politički haos i potvrda da Srbi više šta da traže u BiH – to će se desiti, tvrdi predsjednik Srpske Milorad Dodik, ne ospori li Ustavni sud BiH obilježavanje 1. marta i 25. novembra. Te datume Srbi ne obilježavaju, i oni ih ugrožavaju, tvrdi Dodik.

– Zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i oni ugroženi. Ako se utvrdi da to jeste, onda to govori da ova zemlja nema nikakvog smisla i da nakon takve eventualne odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, mi više nemamo šta da tražimo u BiH – kaže Dodik.

U SNSD-u očekuju da Ustavni sud ospori Zakone koji isključuju srpski narod i koji ih time stavljaju u diskriminišući položaj.

– Ovdje je jasno da je kršen Ustav BiH, da su kršena pravila i očekujem da Ustavni sud uvaži sve činjenice koje smo napisali u našoj apelaciji i nadam se da će Ustavni sud raditi po Ustavu, a ne po političkim nalozima – kaže Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić ne očekuje, kako kaže, zavjeru ćutanja.

– Јa ne očekujem da će ta odluka Suda biti provođena, niti očekujem međunarodne faktore koji će izvršiti pritisak da se ona provodi kao što su to uradili toliko puta protiv Republike Srpske. Očekujem zavjeru ćutanja na sve to – ističe Stevandić.

U PDP-u ističu da Ustavni sud sutra raspravlja o datumima koji se u ostatku BiH slave, a koji su za Srpski narod simbol bola i patnji.

– Nemam nikakva očekivanja, niti očekujem da Ustavni sud bilo šta uradi po tom pitanju. Ono što je najbitnije jeste da bilo kakva odluka ne smije uticati na ono što je najbitnije za nas i da mi moramo čuvati našu tradiciju i dane koje slavimo. Tako smo se odnosili i kada je u pitanju 9. januar – navodi Branislav Borenović, predsjednik ove partije.

I predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, od Ustavnog suda BiH očekuje da ospori 1. mart i 25. novembar, jer su to datumi koji se koriste za dnevnopolitičke svrhe i vode u zaoštravanje situacije.

Vezane objave