To je odluka Ministarstva prosvete zbog loše epidemiološke situacije u pojedinim gradovima Srbije. Tako će đaci srednjih škola u Tutinu časove pratiti isključivo od kuće. Kombinovanu nastavu imaće đaci u 15 mesta, a to znači da će jedan dan ići u školu dok će drugi dan nastavu pratiti od kuće. Na spisku su Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik.

Odeljenja veća od 16 učenika biće podeljena u dve grupe, a časovi će trajati 45 minuta. Ministar prosvete Branko Ružić obavestio je sve osnovne i srednje škole o detaljnom planu rada za početke nove školske godine. Ružić je objasnio da na odluku koji će se model nastave primenjivati utiču mnogi parametri – između ostalog broj zaraženih, broj vakcinisanih, intenzitet prenošenja virusa…

– Svi učenici osnovnih škola i najveći broj srednjih od 1. septembra nastavu će pohađati u školama. Odluka da u 16 lokalnih samouprava đaci krenu u školu drugačije doneta je na osnovu razgovora pre svega sa zdravstvenim stručnjacima koji prate epidemiološku situaciju i koje najviše moramo da slušamo. Tim će na nedeljnom novu donositi odluke. Najviše bih voleo da se svi vratimo uobičajenim navikama, da je stečen kolektivni imunitet, da sva deca uče u svojim školama i da se druže sa svojim vršnjacima kao pre korone. Zbog toga još jednom ukazujem na značaj vakcinacije jer je to jedini da se virus primiri i da se svi vratimo normalnom životu – rekao je ministar i dodao da je plan napravljen na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola formiranog od strane Kriznog štaba.

U Ministarstvu prosvete napominju i da u škole 1. septembra neće doći učenici koji su zaraženi ili se sumnja da su zaraženi.

– Učenici koji boluju od kovida-19 ili se sumnja da su zaraženi i učenici koji su bliski kontakti pozitivnih koji se nalaze u karantinu u kućnim do isteka perioda karantina ne počinju sa nastavom 1. septembra 2021. godine – rekli su u resornom ministarstvu.

(Kurir.rs/Informer)

Vezane objave