Predsjednik DNS, Nenad Nešić, poručio je predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću da odmah počne da provodi konkretne mjere za poboljšanje uslova proizvodnje i smanjenje cijena hrane, ili da se skloni sa premijerske funkcije.

Kada kažete: “Spremni smo da intervenišemo već sutra”, a nikad ništa ne uradite, onda to u prevodu samo znači da ćete intervenisati „malo sutra“, poručio je Nešić.

On dodaje da je divljanje cijena hrane direktna posljedica višegodišnje pogubne politike zapostavljanja domaće proizvodnje hrane, kao i nepostojanja robnih rezervi, pa su zato cijene hrane u Republici Srpskoj porasle tri puta više nego u EU.

– Ništa niste naučili na svojim greškama, pa ni ove godine niste poljoprivrednicima smanjili akcizu na gorivo i obezbijedili potrebne količine i prihvatljive cijene đubriva, a već mjesecima opstruišete i smanjenje PDV na osnovne životne namirnice – kaže Nešić.Predsjednik DNS zaključuje da zato i ne čudi što nam je, već u prva tri mjeseca ove godine, uvoz hrane bio za 100 miliona maraka veći od izvoza, a situacija će tokom godine biti sve gora.

– Po zvaničnim podacima, hrana je poskupila 14 odsto, mada narod dobro zna da je u radnjama sve poskupilo mnogo više i da danas mogu kupiti za skoro upola manje ulja, brašna, povrća, mesa, nego prošle godine. Zato pustite prazne priče i bombastične političke izjave, jer narodu je dogorilo do nokata – ističe Nešić.