ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA – Policija tereti Nenada Nešića (39), v.d. direktora “Puteva Republike Srpske”, da je Dobrivoju Bratiću, direktoru “Ilidžaputeva”, zaprijetio smjenom ukoliko ne asfaltira dvorišta i pristupne puteve građanima na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

To je za “Nezavisne” otkrio izvor blizak istrazi te precizirao da je Nešić osumnjičen za prinudu, za šta je i prijavljen nadležnom tužilaštvu.

“Konkretno, to datira iz maja ove godine, kada je Nešić, kako ga policija tereti, iznio ozbiljne prijetnje Bratiću. Vrijeđao ga je, nazivao pogrdnim imenima i rekao mu da će biti smijenjen ako ga na posluša”, otkriva izvor “Nezavisnih”.

Kako dodaje naš sagovornik, Nešića terete da je od Bratića tražio realizaciju poslova u iznosu od gotovo 700.000 maraka.

“Potom je preduzeće ‘Ilidžaputevi’ realizovalo poslove, ali u iznosu od oko 155.000 maraka”, navodi naš sagovornik.

Uz navođenje Nešićevih inicijala, iz MUP-a RS u petak je saopšteno da su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo protiv njega dostavili izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

“Za N.N. se sumnja da je ozbiljnom prijetnjom i vrijeđanjem prinudio direktora preduzeća iz Istočne Ilidže da uradi određene građevinske radove u vrijednosti od oko 155.000 KM, nakon čega je on to i izvršio”, saopšteno je iz policije.

U kratkom telefonskom razgovoru Nešić nije želio iznositi stav o ovim optužbama.

“Napišite da ne želim ništa da komentarišem”, naveo je Nešić.

Bratić, takođe, nije želio da komentariše ovaj slučaj, ali je, misleći na Nešića, rekao jednu zanimljivu konstataciju.

“Daleko mu kuća!”, rekao je kratko Bratić.

Nadzorni odbor “Puteva RS” imenovao je Nešića (DNS) za direktora ovog preduzeća u julu 2016. Međutim, iz više izvora za “Nezavisne” je potvrđeno da se Nešiću fotelja trese već duže vrijeme.

“Nakon podnošenja ovog izvještaja smjena je još izvjesnija”, rekao je jedan sagovornik “Nezavisnih”.

Podsjetimo, Nešić je i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a sarajevsko-romanijske regije, čijih je oko 20 aktivista saslušano prošlog mjeseca, a na osnovu prijave u kojoj se tvrdi da su kupovali glasove za izbore.

Nešić je na minulim izborima bio kandidat DNS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH, a osvojio je 17.626 glasova, što mu, po sadašnjoj računici, neće biti dovoljno da zasjedne u poslaničku stolicu.

Šta kaže zakon

Ko drugog silom ili ozbiljnom prijetnjom prinudi da nešto učini ili ne učini ili trpi, kazniće se novčanom, ili kaznom zatvora do jedne godine.
Ko to uradi prijetnjom ubistvom, teškom povredom, otmicom ili u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, kazniće se novčanom, ili kaznom zatvora do tri godine.