ilustracija

MELBURN – Australija je danas na udaru nesnosnih vrućina, zbog kojih su mnogi ostali bez struje, dok raste opasnost od požara, a temperatura na jugoistoku dostiže rekordne vrijednosti koje premašuju 46 Celzijusovih stepeni.

Zbog vrelog talasa, ljubitelji tenisa na turniru “Australijan open” u Melburnu primorani su da traže zaklon od sunca i osvježenje, dok je tokom polufinalnog meča za žene zatvoren krov iznad glavnog terena, prenosi AP.

Na aerodromu u Melburnu izmjerena je temperatura od 46 Celzijusovih stepeni, pa je u drugom najvećem australijskom gradu, sa pet miliona stanovnika, ovo najtopliji dan u posljednjih pet godina.

Kao posljedica žege, bez električne energije ostalo je 30.000 domaćinstava i kompanija.

Istovremeno, Adelaida – koja se nalazi 640 kilometara zapadno od Melburna – danas je zabiježila najtopliji dan među većim australijskim gradovima, jer je temperatura tamo dostigla 46,6 Celzijusovih stepeni.

U ovako vrelim vremenskim uslovima širom sušne jugoistočne Australije besni niz šumskih požara, dok upozoravaju da opasnost od izbijanja požara raste.

Istovremeno, mali grad Svon Hil zabilježio je danas najviše temperature ikada – čak 47,5 Celzijusovih stepeni.

talasi koje imamo od početka leta gotovo su bez presedana”, kaže meteorolog Kevin Parkin.

Meteorološka služba prognozira da bi ovaj mesec mogao da najtopliji januar u Australiji do sada, sa vrelinama koje je teško podnijeti.

Prošla godina je, inače, bila treća najtoplija dosad zabilježena u Australiji.

Vezane objave