Booking.com

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim srpskim borcima, u Nevesinju su danas obilježene godišnjice od mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine, kojima je odbranjeno Nevesinje i Republika Srpska.Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da su mitrovdanske bitke imale istorijski značaj ne samo za Hercegovinu, već za cijelu Srpsku.

“Ovo je prilika kad se moramo prisjetiti svojih saboraca koji su dali živote za odbranu Srpske i postaviti pitanje da li smo mi ispunili obaveze prema njima. Nažalost, prema statističkim podacima, broju nezaposlenih i neriješenih stambenih pitanja, mi svoje obaveze nismo ispunili i krajnje je vrijeme da pređemo sa riječi na djela”, je Savčić.

Komandant Četvrtog bataljona Nevesinjske brigade Ranko Prodanović podsjetio je da su prije 24 godine na nevesinjsko-mostarskom ratištu združene hrvatsko-muslimanske snage izvele operaciju “Bura 92”, čiji je cilj bio zauzimanje Nevesinja, zaleđa Mostara i Dubrovnika.

“Borbe su bile žestoke, pet na jednog u živoj sili, a deset prema jedan u artiljeriji u korist neprijatelja. Bez obzira na to, borci Nevesinjske brigade odbranili su svoje porodice, Nevesinje i Republiku Srpsku”, je Prodanović.

On je naveo da je druga ofanziva na Nevesinje izvedena na Mitrovdan 1994. godine, kada su snage Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH napale diverzantskom operacijom, ali su i taj put hrabri borci Nevesinjske brigade, uz pomoć Druge lake brigade i boraca iz Bileće uspjeli da odbrane Nevesinje i nanesu velike gubitke neprijatelju.

Prema njegovim riječima, u prvoj mitrovdanskoj bici poginula su 42 borca, a u drugoj 22 borca.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović naglasio je da je mitrovdanskim bitkama odbranjena Hercegovina i da su borci Nevesinjske brigade dali ogroman doprinost u odbrani Srpske.Milunović je dodao da Vlada Srpske u kontinuitetu brine o boračkoj populaciji, da je završen program stambenog zbrinjavanja sa izuzetkom 105 lica koja trebaju da budu zbrinuta u stambenim jedinicama i 33 novčanim sredstvima.

On je da su posljednjim zakonom ustanovljena nova prava kojima je poboljšan položaj boračke populacije, da su stabilne isplate invalidnina i boračkog dodatka, te poručio da će Vlada nastaviti da radi na poboljšanju položaja ove populacije.

Učesnik prve mitrovačke ofanzive Mijat Šarović, koji je bio pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda, prisjetio se da su se na Mitrovdan 1992. godine u Nevesinju osjetili strah i smrt, ali i odlučnost da se odbrani Nevesinje.

“Borba je bila prsa u prsa, ali smo uspjeli povratiti linije koje su bile probijene i odbraniti položaje”, je Šarović.

Mileva Čabrilo, majka dva borca koja su poginula u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, naglasila je da su poginuli borci stvorili Republiku Srpsku.

“Naša djeca su stvorila Republiku Srpsku. Zamolila bih narod da se ne dijeli na izdajnike i patriote i da čuvaju Srpsku”, poručila je ona.

Vijence su na spomenik položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, izaslanik Narodne skupštine Srpske, predstavnici BORS-a, boračkih organizacija istočne Hercegovine, organizacija poginulih boraca i invalida, organizacija porodica nestalih i djece poginulih boraca, predstavnici lokalne i brojne druge organizacije i pojedinci.

Izvor: SRNA

Vezane objave