309719 Policija Zlatica 1 640x410 F

Više osoba je uhapšeno, a tri policajca i više građana povređeno je u sinoćnjoj akciji crnogorske policije u podgoričkom naselju Zlatica. Na Zlatici je došlo do incidenta, kada je policija bacila suzavac na mesto gdje su građani “čuvali” trobojku oslikanu kod pasarele u tom naselju

Policija je okupljenima prethodno izdala naređenje da se raziđu, a građani su formirali “živi zid“ oko murala.

Na Zlatici je bio prisutan veliki broj policajaca, kao i više komunalnih policajaca, koji su došli kako bi prekrečili oslikanu trobojku.

Prema zakonu, trobojka Kraljevine Crne Gore, uživa zaštitu, i na to se omladina pozivala, ali policija je postupila po naređenju.

Iako je kako se moglo čuti u lajv prenosu na Fejsbuku rečeno da se kod pasarele nalazi 19 „čuvara“, što je po Zakonu, dozvoljeno, policija je djelovala, suzavcem, šok bombama.

Prema svedočenju, suzavac je bačen i na sveštenika Branka Tapuškovića, paroha Doljanskog, a njegov sin Luka je priveden oko ponoći Građani su oko 21.40 počeli da se razilaze, nakon ponovnog apela policije. Mural je prekrečen, a policija je u šumi na Zlatici, preko puta pasarele, još uvek rasterivala deo okupljenih građana.

Demonstranti su nakon 22 sata počeli da se vraćaju, a policija je ponovo bacila suzavac. Dim od suzavca preplavio je park na Zlatici.

Kod zida koji je prekrečen nalazi se desetak pripadnika policije, a oko 22.30 začuo se suzavac i eksplozija iza škole „Dragiša Ivanović“.

Policija je oko 23 sata iza škole razbila grupu mladića i privela više osoba.

Nekoliko policijskih džipova i vatrogasno vozilo pripravno je na ulazu u kampu Zlatica.

Tokom incidenta je navodno povređen mladić B.P, koji je nepoznatim predmetom pogođen u glavu, javio je portal “Vijesti”.

Zlatičani tvrde da policajci nisu imali identifikacione brojeve na uniformi.

Iz Uprave policije je rečeno da je u zajedničkoj akciji službenika Uprave policije i Komunalne policije, radi saniranja javne površine, razbijena jedna grupa građana koja je ometala tu aktivnost.

Iz te institucije saopštili su da je na Zlatici okupljeno više grupa građana, koji su ih “ometali u saniranju javne površine”.

“Prvobitno su, više puta upozoreni da se raziđu, a potom im je izdato naređenje o koje su se oglušili. Aktivnosti su u toku”, rečeno je iz UP.