Bn

Obilna kiša koju su najavljivali meteorolozi stigla je danas do Hrvatske.Portal .hr izvještava da je nevrijeme praćeno obilnom kišom i munjama zahvatio Istru i Kvarner.

Meteorolog zagrebačke televizije N1 Tea Blažević na svom Twitter nalogu piše da je “obilna kiša pala na sjevernom Jadranu, već više od 60 litara po kvadratnom metru, što sistemi za odvodnjavanje teško mogu da progutaju. Na putevima se stvaraju bujice vode, a saobraćaj je u kolapsu”.Najviše kiše padaće u riječkoj regiji, lokalno više od 60 litara po kvadratnom metru, što može prouzrokovati bujične poplave, kaže Blažević i dođe da će vrlo kišovito biti i na širem području Gospića, gdje isto tako prete bujične poplave.

Grad Poreč je pod vodom, što potvrđuje i snimak koji je na Facebooku objavio Radio Centar-Poreč.

Prodor hladnijeg vazduha mogao bi tokom da rezultira prelazom kiše u snijeg, u planinskim područjima, moguće i ispod 1.000 metara nadmorske visine, kao što se u srednjem dijelu već dogodilo u Kranjskoj Gori, navodi meteorolog N1.

Na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, od 25 do 45 na karlovačkom području.

Uz padavine, računati i na grmljavinu, posebno na splitskom i riječkom području.

Kako je temperatura mora još relativno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sisitema nad morem, pa i pijavice.

Vezane objave