Booking.com

Neuobičajeno visoki računi za telefon i nepoznata stavka na mjesečnoj fakturi.Tek kada uoče ovakve promjene vlasnici pametnih telefona shvate da su aktivirali uslugu koju možda nisu planirali.Problem nastaje kada korisnik da uslugu nije tražio, operater je redovno obračunava, a do firme od koje je sve krenulo nemoguće je doći.

Za Radmila Pudara iz Nevesinja opcije za zabavu, igrice, kvizove i testove, koje putem telekom mreže nude privatni provajderi, bili su potpuna nepoznanica. Sve dok na računu nije pronašao stavku koja je junski račun uvećala za čak 30 maraka.

– Pojavljuje se sporni dio računa za jun i jul, 30 i 12 km, koje ja tvrdim da nismo ni tražili ni potrošili, takođe su sporne i poruke koje su nama pripisane, a nismo ih koristili,kaže Radmilo Pudar iz Nevesinja.

Za period od 2. do 30. juna, MTEL je obračunao uslugu slanja 15 poruka. Radmilo kaže da je tek na listingu prvi put vidio naziv sms fan klub i broj na koji, je prema obračunu, slao poruke. Riječ je o provajderu mobiplus.me, koji nudi zabavne sadržaje za pametne telefone. Problem je što Pudar da mu je poruka sa ovog servisa stigla 14.jula, 15 nakon što je MTEL već obračunao uslugu.- Tvrdim da niko nije aktivirao i tražim da nam se to dokaže. Na osnovu čega se izvrši prijava za takve usluge, ako sa druge strane kad tražim bilo kakvu inf u mtelu traže broj tel, matični broj, pin ili neki drugi podatak – kako je onda moguće da se tako jednostavno priključi ovaj sms, dodaje Pudar.

Kako je došlo do ovakve situacije pokušali smo saznati od firme od koje je sve počelo. Međutim, servis, mobiplus.me, koji je poslao ponudu za zabavne saržaje na Radmilov broj, nemoguće je pronaći. Na interenet stranici su šture informacije, a na kontakt telefon niko se ne javlja.

U MTEL-u objašnjavaju da je privatni provajder, putem njihove mreže slao poruke i da su provjerom pretplatničkog broja utvrdili da u njihovom sistemu ne postoji greška. Na broj krajnjeg korisnika je tvrde, stigla inicijalna poruka kojom je usluga aktivirana.

Nakon odbijanja žalbi u MTEL-ovim komisijama, korisnik može zatražiti da Regulatorna agencija za komunikacije BiH ispita slučaj. Objašnjavaju da je u ovom slučaju najvjerovatnije riječ o usluzi sa porukom sa dodatnom vrijednošću, koju je korisnik nesvjesno aktivirao. Ugovore o isporuci ovakvih sadržaja telekom operateri, u ovom slučaju MTEL, sklapaju direktno sa pružaocima usluga i na to regulator ne može da utiče.

Priča Radmila Pudara još čeka epilog. Sporni iznos, iako je riječ o svega 42 marke, kaže, neće platiti, sve dok se ne dokaže da je sporne sadržaje sam aktivirao. Zato redovno plaća samo račun po ugovoru, koji je sa MTEL-om sklopio do 2017. godine. Zbog ove stavke Pudarev račun bio je blokiran, ali je bez objašnjenja ponovo aktiviran nakon što je naša ekipa poslala pitanja na MTEL-ovu adresu.

Vezane objave