Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Mladenom Džidićem, koji se 7. januara nije vratio u Kaznenopopravni zavod (KPZ) u Mostaru, u je služio 17-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića, saznaje Avaz.

Potjernica je raspisana na zahtjev pravosudnih organa jer se Džidić nalazi u bijegu.

Prema detaljima iz potjernice, Džidić je rođen u Njemačkoj, u gradu Vupertalu, a ima i državljanstvo Hrvatske, Njemačke te BiH.

Podsjećanja radi, Uprava KPZ-a Mostar odmah je 7. januara obavijestila MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, iz kojeg su, zatim, obavijestili sve nadležne instance, uključujući Graničnu policiju BiH.

Džidić je koncem maja 2010. godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru zbog ubistva Obradovića, počinjenog iz koristoljublja 13. oktobra 2009, osuđen na 20 zatvora.

Vrhovni sud FBiH kasnije mu je preinačio kaznu na 17 zatvora. Teretio se da je Obradovića ubio hicima iz 7,65-kalibarskog pištolja u leđa, vrat i glavu, nakon čega je tijelo ubacio u bunar te ukrao njegovih 70.000 evra.

Džidić je, inače, 2012. iz zatvora u Zenici prebačen u Mostar. Javnosti je poznat i iz slučaja “Turković“. Radi se o zatvoreniku čiji je razgovor iz zatvoreničke ćelije s Milenkom Lakićem Lakijem snimljen i korišten kao dokaz u procesu protiv Turkovića, koji je osuđen na 40 zatvora, piše Avaz.

Vezane objave