Na Univerzitetskoj bolnici i Medicinskom fakultetu u Foči održan je međunarodni naučni simpozijum iz plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, posvećen pokojnom akademiku Boriši Staroviću, koji je prvi u bivšoj Jugoslaviji doktorirao na temu rekonstruktivne hirurgije šake. U okviru simpozijuma najbolji plastični hirurg u svijetu dr Milomir Ninković, direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Minhenu, obavio je pred svojim kolegama tri teške operacije. On je poznat i po tome što je prvi uradio plastičnu operaciju podlaktice i šake i napravio prvu rekonstrukciju bešike.

„Radili smo na operaciji urođene anomalije šake, zatim povredu živca šake, povezujući tetivne transfere, koji se relativno rijetko izvode kako bi i kolege odavde vidjele kako se može rekonstruisati povrijeđena funkcija i omogućiti normalan život mladim ljudima“, je Ninković.

On je dodao da su stručnjaci ove oblasti u i sami sebe potcijenili jer misle da se u svijetu radi neka ekskluzivna hirurgija.

„ I ti mladi ljudi ovdje rade jako kvalitetno samo što podrške u bolnicama, društvu i u politici“, dodao je Ninković.

„Svi mladi stručnjaci koji odu u inostranstvo uspiju jer su stimulisani i imaju podršku, a i ovdje ima vrijednih, talentovanih i kreativnih ljekara koji su voljni da rade inzvanrednu hirurgiju“, istakao je Ninković.

Šef odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča docent Dražan Erić je potvrdio da se slične operacije rade i u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Najveći domet iz ove oblasti rekonstruktivne hirurgije je operativni zahvat rekonstrukcije kompletnog zida grudnog koša kod tumora, a podsjećam da smo mladom Rogatičaninu uradili transplataciju šake, odnosno prstiju; „ je Erić.

Ovim operacijama i simpopzijumu su prisustvovali i specijalisti iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Novog Sada, Tuzle i Zenice.

(BN televizija)

Vezane objave