873x400

Provjere na granicama Njemačke od ovog vikenda trebale bi biti značajno ublažene, dok će granična kontrola koja je uvedena zbog krize u potpunosti biti ukinuta od 15. juna na njemačkim granicama.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) je na konferenciji za novinare da se od sredine idućeg mjeseca može ponovo očekivati slobodan prijelaz preko granica. Preduvjet za oslobađanje granica jeste svakako da se nastavi trend pada novih infekcija koronavirusa, piše “Spiegel”.

Prije juna bi mogli biti oslobođeni granični prijelazi iz Luksemburga. Njemačka je također spremna osloboditi njemačko-danske “čim Vlada Danske provede konsultacije sa susjednim zemljama”.

– Granice Njemačke sa Francuskom, Austrijom i Švicarskom će ipak biti otvorene od 15. juna. To je dogovoreno u razgovorima s ovim zemljama, je Zehofer.

Popuštanje mjera na granicama je rezultat pozitivne epidemiološke situacije. , ako se broj novih infekcija u susjednim regijama naglo poveća, ponovno će se uvesti intenzivne granične provjere.

Related posts