Screenshot 2020 03 27 Pandemija Uživo Italija Nadmašila Kinu Po Broju Zaraženih

Dijelovi Evrope koji su bili teško pogođeni virusom, poduzeli su danas određene korake ka ukidanju restriktivnih mjera pa je Njemačka otvorila pojedine prodavnice, a Norveška vrtiće.

Vlade širom svijeta diskutuju kako i kada da ublaže restriktivne mjere zbog kojih je više od polovine čovječanstva ili 4,5 milijardi ljudi ostalo u kućama, a globalna ekonomija je pretrpjela ogroman pad.

Virus se prošle godine prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu i od tada je širom svijeta umrlo 165.000 ljudi, a skoro dvije trećine žrtava su u Evropi.

Ohrabrujuće je da je tokom vikenda u Evropi broj preminulih u padu u Italiji, Španiji, Francuskoj i Britaniji.

U Njemačkoj će od danas biti otvorene manje prodavnice u određenim pokrajinama. Veće prodavnice i drugi prodajni objekti u većim gradovima Njemačke biće otvoreni kasnije u sklopu postepenog povratka u normalno stanje, a đaci bi trebalo da krenu u škole od 4. maja.

Norveška je od danas dozvolila djeci da se vrate u vrtiće, što je naišlo na otpor pojedinih roditelja.

Španija, koja je, takođe, teško pogođena korona virusom i gdje je blokada širom zemlje produžena, smanjiće određene restrikcije kako bi djeca mogla da idu napolje.

U Španiji je juče registrirano novih 410 smrtnih slučajeva, što je najmanje u proteklih skoro mjesec . To, prema riječima zvaničnika ministarstva zdravlja Fernanda Simona, “daje određenu nadu”.

U Francuskoj je premijer Edvard Filipe da su ostvareni određeni rezultati u borbi protiv pandemije.

Related posts