Ministarstvo odbrane Rusije od danas prekida saradnju sa SAD u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenta na nebu iznad Sirije, navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.Obaranje aviona sirijskih Oružanih snaga od strane američke avijacije u vazdušnom prostoru Sirije je cinično kršenje sirijskog suvereniteta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Rusko Ministarstvo odbrane smatra da akcije SAD protiv Oružanih snaga Sirije mogu se smatrati, faktički, vojnom agresijom.

„Ponovljene borbene akcije avijacije SAD pod izgovorom ’borbe protiv terorizma‘ protiv legitimnih oružanih snaga država-članica UN je najgrublje kršenje međunarodnog prava i faktički je vojna agresija na Siriju“, navodi se u saopštenju koje prenosi “Sputnjik”.Dodaje se i da je komanda koalicionih snaga u Siriji nije koristila kanal komunikacije za sprečavanje incidenata u vazduhu.

Američka koalicija za borbu protiv ISIS-a ranije je potvrdila da je oborila sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je, navodno, bacio bombe u blizini pozicija kurdskih snaga. Damask je saopštio da je sirijski avion izvodio zadatke protiv terorista.

Vezane objave