Screenshot 2020 08 05 Novi Mural Glogovcu U UŽicu Jedna Od Autorki Je Sestra Pokojnog Momka Koji Je Izradio Prvi

Posle starog, koji je oslikan posle nedugo nakon smrti velikog glumca, ali koji je nedavno uništen, je dobilo novi mural Nebojše Glogovca. Uz gotovo isti sadržaj, sliku i prateći tekst, dva murala imaju još nešto zajedničko – jedna od autorki drugog murala je sestra pokojnog momka koji je izradio prvi.

Na ulazu u zgradu na adresi Dimitrija Tucovića 101, uz portret prerano preminulog velikana srpskog glumišta ispisana je i Glogovčeva replika iz filma “Nebeska udica” – Sine, znaš kako se postaje šampion? Tako što izađen na teren kada je najteže… I pobediš! Autorke murala su mlade umetnice Sara Obradović i Tijana Lazić koje su rad nazvale “Sećanje na mural iz Ulice Momčila Tešića”.

A upravo u Ulici Momčila Tešića u Užicu, na jednom privatnom objektu, od 10. februara 2018. donedavno stajao je Glogovčev mural. Teš što je glumac izgubio bitku sa teškom bolesti, ovo delo oslikali su Boban Lazić (22) koji je nedugo kasnije preminuo i njegov prijatelj Aleksandar Pasalev. “Sine, znaš kako se postaje šampion…” pisalo je na tom kao što piše i na novom muralu.

Međutim, poslednjeg juna ove godine preko prvog murala prelepljen je veliki reklamni baner koji su stavili vlasnici objekta, ali koji su već naredne noći revolitrani Užičani pocepali. Tokom skidanja banera mural je delimično oskrnavljen.

Potom je vlasnik objekta na kome je mural bio oslikan objasnio da su on i prethodni vlasnik autorima tog murala dozvolili da naslikaju Glogovca, ali im i objasnili da slika tu ne može stajati večno jer zdanju starom oko 100 godina sledi renoviranje. On je pričao i da su mu pojedini Užičani pretili zbog prelepljivanja murala, ali i napominjao da razume gnev. Izrazio je spremnost i da snosi troškove izgrade novog murala na nekom drugom mestu.

Zbog skrnavljenja murala i postavljanja reklamnog banera preko Glogovčevog murala reagovalo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

– Svi smo dužni da za generacije onih kojih će doći posle nas čuvamo spomen na ovog velikog umetnika i njegova filmska, televizijska i pozorišna ostvarenja. Stoga, pozivamo čelnika Grada Užica da odmah preduzmu mere iz svoje nadležnosti, pronađu i kazne i počinioce i pobrinu se za mural. to duguje Nebojši Glogovcu, dobitniku niza prestižnih priznanja, kao naše najveće glumačke nagrade “Dobričin prsten” za životno delo – naveo je predsednik UDUS-a Voja Brajović u pismu užičkom gradonačelniku.

Ne želeći da se odriče Glogovca, grad je našao novu lokaciju, na ulazu zgrade u Dimtrija Tucovića 101, na predlog skupštine stanara ove višespratnice.

– Da izradi mural prijavili su se Tijana Lazić, sestra preminulog Bobana Lazića, i njena drugarica. Mi smo obezbedili materijal i bili spremni da im platimo rad, ali one to nisu htele, rekle su da će Glogovčev mural biti i uspomena na Tijaninog brata Bobana. Glogovac zaslužuje da ima mural u Užicu, ali i mi smo ponosni što će na jednom od zidova u centru Užica živeti sećanje na velikog glumca – kaže za “Blic” Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Vezane objave