Booking.com

Da radno sposobno stanovništvo uglavnom odlazi iz zemlje, primjer je i Opština Novo , u kojoj ima više penzionera nego radnika. Ova opština jedna je od izrazito nerazvijenijih u Republici Srpskoj. Pozitivno je to što je broj prvačića za narednu školsku godinu gotovo duplo uvećan, u odnosu na prethodne godine.

Različitim mjerama populacione politike opština Novo nastoji da zadrži stanovništvo na ovom području. Neke od tih mjera su finansijska podrška budućim roditeljima, pomoć učenicima u školovanju, stipendije, te mogućnost odrađivanja pripravničkog staža.SUZANA DRAKULA, pripravnik

„Zadovoljstvo mi je što imam čast da odradim pripravnički u svom gradu i nadam se ubrzo i zaposlenju.“

MILA PETKOVIĆ, načelnik Opštine Novo

„Trudimo se da olakšamo život naših stanovnika. Ove godine smo uveli određene mjere populacione politike. Za svako rođeno dijete na području opštine Novo porodica će ostvariti 300 KM, takođe, svako dijete koje upiše školsku godinu u područnim školama imaće pravo na nadoknadu od 100 KM za školski materijal.“

Stanovnici ove opštine nisu imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a Domu zdravlja, uz finansijske probleme, nedostajalo je i sanitetsko vozilo, koje je nedavno nabavljeno. Do tada su hitne pacijente u veće zdravstvene centre prevozili privatnim automobilima.

TANJA KUNDAČINA, direktor Doma zdravlja Novo

„Iz prethodnog perioda ostali su nam mnogobrojni dugovi koje mi nastojimo da prevaziđemo. Mi pružamo adekvatnu zdarvstvenu zaštitu našim pacijentima u svakom aspektu i zdravstvena zaštita je na zadovoljavajućem nivou.“

U Opštini Novo uglavnom živi starija populacija stanovništva. Mladi, kao i iz svih krajeva zemlje, odlaze u potrazi za poslom.

„Mi smo penzioneri, mi nemamo nikakvih problema, izuzev zdravstvenih. Zadovoljni smo, stvarno je fino, imamo prostora za šetnju“, kaže jedna stanovnica Novog Goražda.

Ova nerazvijena opština ima oko 3.000 stanovnika, od kojih je skoro 500 penzionera. Sredstvima Vlade Srbije Opština Novo radi na pripremi centra koji će prilagoditi poslovanju potencijalnih investitora da bi pokušali da otvore nova radna mjesta i tako zadrže stanovništvo na tom području.

Jovana Borovčanin Đurević
BHRT

Vezane objave